Gesztenyés kifli
35 dkg finomliszt
20 dkg vaj
2 tojássárgája
1 ek. tejföl
4 dkg porcukor
1 ek rum
csipet só
A töltelékhez:
30 dkg gesztenyemassza
1 ek. rum
kevés tej vagy tejszín
1 tojás a tetejéhez.
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi alapanyagot és ha minden benne van, rugalmas tésztát gyúrunk. Ha kész, fél órán át hideg helyen pihentetjük.
2. Míg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket: a gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a rumot, pár kanál tejet vagy tejszínt és jól összekeverjük.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
4. Ha letelt a fél óra, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, fánkszaggatóval kiszúrjuk, vagy 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk.
5. A gesztenyés masszából kis halmokat rakunk a tésztadarabokra, kifli alakúra összesodorjuk és végül tepsire helyezzük a kifliket. A végén tojással megkenjük.
6. 15-20 perc alatt szép világosbarnára sütjük.
Datolyás golyók
Hozzávalók:
7,5 dkg vaj
17,5 dkg liszt
1 tk. vaníliaaroma
1 tk. narancslikőr
3 ek. víz
A töltelékhez:
10 dkg magozott aszalt datolya
fél tk. narancslikőr
2 dkg porcukor
2. A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a vaníliaaromát, narancslikőrt és a vizet és összegyúrjuk.
3. A tésztából 20-25 db golyót formázunk, majd az ujjunkkal mélyedést képezünk a golyókban, úgy, hogy a tészta fala egészen vékony legyen, beleteszünk kb. 1/4 tk. datolyás masszát és összezárjuk a golyókat. Namármost, én két golyó után rájöttem, hogy felesleges szépen megformázni, aztán óvatosan bemélyedést képezni, aztán megint szenvedni a szép formázással, mert ez duplameló. Egyszerűbb, ha eleve kis köröket lapítunk az egygolyónyi tésztából, annak a közepére helyezzük a tölteléket, majd összezárjuk a golyszit és csak ekkor formázgatjuk széppé. Tepsire helyezzük úgy, hogy az összeillesztett rész kerüljön alulra, villával megszúrkáljuk a golyókat, majd amikor kb. 10-et megcsináltunk, begyújtjuk a sütőt 180 fokra.
4. Ha minden golyó kész, mehet a sütőbe, és 15-20 perc alatt meg is sül.
5. Ha kihűlt, meghempergetjük porcukorban.
Mondanám, hogy mostmár nem csak baguette-formára vágyom, hanem golyóformára is. Egyszerűen képtelen vagyok szép, azonos méretű golyókat formázni. Jó volna valami sablon, amibe beadom az alapanyagot, ő meg kiadja a kész golyót. És ha lehet, legyen alkalmas töltelékes golyók formázására is.
Tapasztalatom továbbá: ha nincs narancslikőr itthon, ne nagyon kezdj bele. Nekem most nem volt, egy kis konyakot adtam hozzá, jó volt így is, de hiányzott a narancslikőr.
Ó, ez nekem most nagyon kapóra jött, ugyanis pont ma kerestem gesztenyés kifli receptet! :))
hm, ezek nagyon fincsik lehetnek! ha elfogytak az eddig készült sütikéim, valószínű nekiállok ilyeneket is gyártani!;-)amúgy a férjed megjegyzéseire kitérve-mintha csak az enyém szájából hallanám :-DDDja, és ha feltaláltad a „golyóforma-gyártót”, tuti vevőd leszek!;-D
Doki!A gesztenyés kiflinél a gesztenyemassza natúr vagy ízesített?
🙂 hajrá Rita! Örülök, hogy segíthettem.sütis néne, én meg éppen a kandírozott narancshéjakat csinálom a Te útmutatásaid alapján:)Ízbolygó, jogos, pedig mikor sült, még eszemben volt, hogy ezt feltétlenül bele kell írnom, aztán mégis elfelejtettem, tehát a megoldás: a gesztenyemassza nem natúr, hanem cukrozott.