Mogyoróvajas cheesecake

0

Oh, ez jó volt, nagyon jó. A férjem szülinapjára készült még szeptember elején, látott egy youtube videót, amiben valami hasonlót készítettek, és azt mondta, hogy olyat szeretne. Én meg megörültem, hogy végre egyszer nem lekváros piskótatekercs a válasza a „mit szeretnél, mit süssek?” kérdésre. Na jó, nem mindig az, de a számomra elfogadható nullánál sokkal többször:D Tudom-tudom, minek kérdezem…. Na de sebaj. Volt már, hogy azt kapott, volt már, hogy nem, és most ilyen is megesett, hogy konkrétan kinézett valamit. Jó is lett nagyon. Nem úgy, ahogy ott csinálták, hanem ahogy én gondoltam, mert nem visz rá a lélek, hogy egy ilyen kis tortába beleborítsak 800 g krémsajtot, de így is isteni lett, úgyhogy mutatom is.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

Az alaphoz:
70 g étcsokoládé
70 g vaj
50 g kristálycukor
1 db tojás
40 g búzaliszt
1 csipet só

A mogyoróvajas részhez:
320 g natúr krémsajt
100 g porcukor
150 g mogyoróvaj (nálam crunchy)
70 ml habtejszín

A tetejére: (ezt lehet felezni)*
100 ml habtejszín (nem felverve)
120 g étcsokoládé
1 teáskanál méz

  1. Először elkészítjük az alapot. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírt terítünk az aljára, az oldalát kivajazzuk.
  2. A vajat és az étcsokit megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és eldolgozzuk benne. Beleszórjuk a lisztet és a sót, összekeverjük. A masszát a tortaformába simítjuk, és 20 percig sütjük. Ha kész, a tortaformában hagyva megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  3. A mogyoróvajas krémhez a krémsajtot és a porcukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat és a tejszínt és krémesre keverjük. A kihűlt alapra öntjük, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de legjobb egy éjszakára.
  4. A csokikrémhez a tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét és hozzáadjuk a mézet, és kevergetjük, míg teljesen feloldódik a csokoládé. Kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan a mogyoróvajas rétegre öntjük. Hűtőbe tesszük kb. 2 órára, majd kivesszük a tortaformából, és tálalhatjuk.
  • Bevallom őszintén, már nem emlékszem, hogy én feleztem-e vagy sem, de minden egyes alkalommal ezt az arányt használom, úgyhogy a recept tuti, csak az nem, hogy mennyire vastag a tetején a csokis réteg.:)
Előző cikkTeljes kiőrlésű kifli házilag
Következő cikkSós perec házilag