Karamellszószos mogyorós falatok

0

10 perc a Pinteresten, és garantáltan szembejön egy ilyen kép. Angolul fingerprint, vagyis ujjlenyomat keksznek hívják az ilyen édességeket, mert az ujjaddal nyomsz lyukat a közepébe, ahova aztán a töltelék kerül. Mondjuk ennyi erővel lehetne a többi akár tenyér vagy pohártalp keksz is, de ebbe inkább most ne menjünk bele. Az a lényeg, hogy mutatós a kicsike, és a közepébe azt teszel, amit akarsz. Nálam most karamell került bele, de volt pár Nutellás is, és nagyon jó lehet gyümölcsökkel, vaníliakrémmel, vagy akár narancscurd-del is.

Hozzávalók kb. 18-20 db-hoz:
120 g liszt
50 g cukrozatlan kakaópor
csipetnyi só
120 g vaj
100 g cukor
1 tojássárgája
2 evőkanál habtejszín (nem felverve)

100-120 gramm krokant* (vagy felaprított sótlan mogyoró)
karamellszósz (receptje itt) vagy Nutella

  1. A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejszínt, és alaposan összekeverjük. Beleszórjuk a lisztet, a sütőport és a sót, és összekeverjük, majd letakarva hűtőbe tesszük 40-50 percre.
  2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és egy kis tálba tesszük a krokantot / felaprított mogyorót.
  3. A hűtőből elővett masszából kb. 2 dkg-os gombócokat formázunk, majd megforgatjuk a krokantban / mogyoróban, és így tesszük tepsire. Hagyunk helyet a gombócok között, hogy legyen hely a növekedésre.
  4. Ha kész az összes gombóc, akkor hüvelykujjal benyomjuk a gombócok közepét, és így toljuk a sütőbe. Kb. 12 percig sütjük, közben kicsit feljön a közepe, ezért kb. 10 perc elteltével egy kiskanál hátlapjával lenyomjuk a közepét, és így sütjük további 2-3 percig. Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd enyhén megolvasztott karamellszószt vagy Nutellát teszünk a közepére. Ollé.

*krokantot a Lidl-ben szoktam venni. Kis dobozban árulják, jó vétel:)

 

 

 

Előző cikkHázi málnaszörp
Következő cikkAlfa, bringa, panoráma – Salzburg, az örök kedvenc