Ötlapos túrós

0

Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy mi a gasztro-karmám titka, de elég jól állok, mert mindig történik valami új és érdekes, és nagyon régóta nem unatkoztam már szerencsére. Most például egy villámgyors feladatot kaptam, „beugrós” voltam a Nők Lapja Konyhánál, az áprilisi számba készítthettem 10 receptet, így tovább bővült az emlékkönyvbe lefűzhető print megjelenések sora. Szóval keressétek az újságosoknál, vagy a postaládátokban:), és ha megvan, lapozzatok gyorsan a keksztekercsekhez és a túrós sütikhez. Nekem a túrós szériából ez volt a legnagyobb kedvencem, a keksztekercsek közül pedig a gesztenyés meggyes és a kávés-csokis. Huh, nagyon-nagyon finomak. A többi is finom persze, naná, hogy az, de nálam ezek voltak a favoritok. Szóval irány az újságos, és aztán a konyha! Aztán tegyétek el ti is emlékbe, mármint az újságot, ne a sütiket:) Egyszer biztos sokat fog érni!

Hozzávalók:

A tésztához:
5 dkg darált keksz vagy babapiskóta
10 dkg darált mogyoró / dió / mandula
5 dkg liszt
csipetnyi só
csipetnyi őrölt gyömbér
4 db tojás kettéválasztva
1 teáskanál citromlé
20 dkg cukor

A töltelékhez:
50 dkg túró
fél narancs reszelt héja és leve
12,5 dkg porcukor
2 dl habtejszín

A tetejére:
5 dkg csokiforgács

Először elkészítjük a tésztát: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a pici citromlével, és a cukor felével kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a maradék cukorral. Összekeverjük a lisztet, a darált kekszet, a darált mogyorót, a sót és a gyömbért. A fehérjéhez hozzáadjuk a sárgáját, majd a lisztes keveréket, és összeforgatjuk.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki, és elsimítjuk rajta a tésztát. Kb. 15 perc alatt készre sütjük, majd hűlni hagyjuk 10 percig – ekkor lehúzzuk róla a sütőpapírt, és aztán megvárjuk, míg teljesen kihűl.

Ha kihűlt a tészta, öt egyenlő részre vágjuk. A krémhez a túrót kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a narancs héját és levét, és a felvert tejszínhabot. Ha kész, ezzel a krémmel kenjük meg az egyes lapokat, és a tetejére is kenünk egy réteget, majd hűtőbe tesszük, és tálalás előtt csokiforgáccsal szórjuk meg.

Előző cikkEpres piskótarolád
Következő cikkCsokis-meggyes lepény