Epres piskótarolád

1

Mi lenne velünk eper nélkül? Megmondom. Pont az, ami most is van:) Álmodozás, epres képek nézegetése, napok számolgatása végtelenített formában. Nincs nekem bajom a téllel sem, sőt, kimondottan szeretem, banán, csoki, alma, narancs-csoki kombináció is jöhet felőlem bármikor, de ilyenkor, február-március környékén már nehéz nem az eperre gondolni. Úgy kell már az a kis savanykás íz, hogy csak na. Merengés közben került elő ez a tavalyi recept is, és meg is mutatom nektek, hogy aztán ti is csatlakozzatok az eper után ácsingozók nem létező nemzetközi csoportjához, melyben elnökségi tag vagyok.

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A piskótához:

  • 5 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor

A töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25-30 dkg friss eper
  • 12-15 dkg porcukor
  • fél citrom leve
  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva a cukor felét. A tojássárgákat kikeverjük a maradék cukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal. Beleszitáljuk a lisztet, és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokon kb. 20 percig sütjük.
  3. Ha kész, még melegen kiemeljük a sütőpapírral együtt a tepsiből, és egy nedves konyharuhára fordítjuk, sütőpapírral felfelé.
  4. Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a konyharuhával. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A töltelékhez a mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
  6. Az epret megmossuk és felkockázzuk, és kb. 10 dkg-ot botmixerrel krémesre turmixolunk. Ezt hozzáadjuk a krémhez, és elkeverjük.
  7. A habtejszínt felverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mascarponés krémmel, majd a végén az eperkockákat is hozzáadjuk.
  8. A kihűlt piskótát kiterítjük, megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Előző cikkKlasszikus püspökkenyér
Következő cikkÖtlapos túrós

1 hozzászólás