Mi lenne velünk eper nélkül? Megmondom. Pont az, ami most is van:) Álmodozás, epres képek nézegetése, napok számolgatása végtelenített formában. Nincs nekem bajom a téllel sem, sőt, kimondottan szeretem, banán, csoki, alma, narancs-csoki kombináció is jöhet felőlem bármikor, de ilyenkor, február-március környékén már nehéz nem az eperre gondolni. Úgy kell már az a kis savanykás íz, hogy csak na. Merengés közben került elő ez a tavalyi recept is, és meg is mutatom nektek, hogy aztán ti is csatlakozzatok az eper után ácsingozók nem létező nemzetközi csoportjához, melyben elnökségi tag vagyok.
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A piskótához:
- 5 db tojás
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
A töltelékhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25-30 dkg friss eper
- 12-15 dkg porcukor
- fél citrom leve
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva a cukor felét. A tojássárgákat kikeverjük a maradék cukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal. Beleszitáljuk a lisztet, és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokon kb. 20 percig sütjük.
- Ha kész, még melegen kiemeljük a sütőpapírral együtt a tepsiből, és egy nedves konyharuhára fordítjuk, sütőpapírral felfelé.
- Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a konyharuhával. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
- A töltelékhez a mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
- Az epret megmossuk és felkockázzuk, és kb. 10 dkg-ot botmixerrel krémesre turmixolunk. Ezt hozzáadjuk a krémhez, és elkeverjük.
- A habtejszínt felverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mascarponés krémmel, majd a végén az eperkockákat is hozzáadjuk.
- A kihűlt piskótát kiterítjük, megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Szia! Szeretném kipróbálni a recepted! Mekkora tepsit használjak?