Pulyka gyros

0

Volt egy pulykánk. Na, nem igazi, hanem egy konyhakész, egész pulyka. Tudjátok, mint Amerikában Hálaadáskor. Ezt a pulykát megsütöttem, de nem akárhogy, hanem sóoldatos pácolással. Attól ugyanis sokkal, de sokkal omlósabb lesz a hús, a profi séfek is gyakran használják ezt a módszert, és mivel bárki meg tudja csinálni, ezért most nektek is elárulom, hogy én hogy csinálom.

A sütést megelőző nap estéjén kell kb. 20 percet rászánni a projektre, annyi ugyanis csak a teendő, hogy el kell készíteni a kb. 6%-os sós pácot. Hogy jön ki a 6%? Minden liter vízre jut 6 dkg só. Tehát ha 10 liter víz kell a pulykának, akkor 10×6 = 60 dkg só kerül a vízbe. Érdemes feltenni főni 5 liter vizet, ehhez kell hozzáadni a 60 dkg sót, és ha teljesen feloldódott, akkor hozzáadni még 5 liter vizet (ami így le is hűti a sós vizet), és ebbe tenni a pulykát. Nyugodtan pihenhet 12-24 órát a pulyka ebben a sós páclében, majd le kell öblíteni a felesleges sót, és megszárítgatni a húst, hogy készen álljon a sütésre. Próbáljátok ki, érdemes, tényleg sokkal puhább, omlósabb lesz így a hús!

Nálunk is így készült most a pulyka, de maradt belőle egy adag, így a maradék pulykamellből pulyka gyros készült.

 

Hozzávalók:

50 dkg pulykamell
görög fűszerkeverék
uborka
lilahagyma
paradicsom
kis pohár natúr joghurt
pita

A pulykamellet kevés olajon megforgatjuk, és a fűszerkeverékkel megszórva megpirítjuk.

A joghurthoz hozzáadunk egy kis teáskanálnyi görög fűszerkeveréket, és alaposan összekeverjük. A zöldségeket felkockázzuk, felkarikázzuk.

A pitát megsütjük, tetejét levágjuk, és összeállítjuk a házi pulyka gyrosunkat: Felváltva adagoljuk a húst, a zöldségeket, és a joghurtos szószt, és már kész is vagyunk!

A recept a Szeretem a pulykát projekt keretében készült.

Előző cikkDuna hullám
Következő cikkCsokis banánkenyér