Duna hullám

0

Kókuszkocka, zserbó, hólabda, Duna hullám – na, ti hogy hívjátok ezeket a klasszik sütiket? Simán klasszikusok? Vagy nosztalgiasütik? Vagy nagyisütik? Esetleg retró sütik? Megmondom őszintén, én magamban hajlamos vagyok egyszerűen gyereksütinek hívni ezeket a klasszikusokat, mert – szemben mondjuk a crumble, brownie, cheesecake és hasonló sütikkel, amelyeket csak felnőtt fejjel ismertem meg, – ezeket már gyerekként is ismertem, szerettem. Szóval a gyereksütik közül most a Duna hullám kerül sorra, ami nem egy 10 perces dolog, de ha jobban belegondolok, a régi sütik közül szinte mindegyik időigényes, pepecselősebb süti volt, nem lehetett őket pikk-pakk összedobni. Na nem mintha ezt bárki bánta volna, elvégre nem volt semmi „sürgős” ügy a facebookon vagy az Instán, ami miatt annyira rohanni kellett volna:)

 

Hozzávalók 20×30 cm-es tepsihez:

  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • fél dl víz
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 15-20 dkg meggybefőtt – lecsepegtetve

A krémhez:

  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  1. A tojásokat kihabosítjuk a cukorral, hozzákeverjük az olvasztott vajat és a vizet, majd belekeverjük a sütőporral összeforgatott lisztet.
  2. Kettéosztjuk a tésztát, és az egyik feléhez hozzáadunk 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
  3. A fehér tésztát egy sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsibe simítjuk, majd rákanalazzuk a barna tésztát és azt is elsimítjuk.
  4. Beleszórjuk a meggyet, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával teszteljük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krémhez a tejet felforraljuk, hozzákeverjük a cukrokat és a vaníliás pudingport, és ha kicsit besűrűsödött, hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal.
  6. A teljesen kihűlt sütemény tetejére simítjuk a krémet, majd hűtőbe tesszük, és ha megdermedt, akkor vízgőz felett megolvasztott csokoládéval vonjuk be a tetejét.
Előző cikkMentás-bazsalikomos szörp
Következő cikkPulyka gyros