Aszalt gyümölcsös bejgli – recept videóval!

0

 

Ha ragaszkodsz a klasszikus diós/mákos bejglihez, de azért szereted a változatosságot, akkor ezt a bejglit pont neked találták ki. Aszalt gyümölcsökkel van feldobva, így egy kicsit más, mint a hagyományos, de mégsem annyira, mint mondjuk egy pisztáciás-matcha teás bejgli lenne. Lehet egyébként még variálni azzal is, hogy teszünk bele – feltekerés előtt egy sor egész aszalt barackot / szilvát is – de ez már tényleg csak részletkérdés:)

 

Hozzávalók a tésztájához (4 rúdhoz)

75 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg zsír
2 tojássárgája
5 dkg porcukor
1 nagyobb csipet só
2,5 dkg élesztő
1 dl tejföl (+ szükség szerint 1-2 evőkanál)
1 dl tej

A mákoshoz:

25 dkg Kalifa darált mák
10 dkg porcukor
2 dl forralt tej
15 dkg Kalifa aszalt szilva

A dióshoz:

30 dkg Kalifa cukrozott darált dió
8 dkg porcukor
2 dl forralt tej
15 dkg Kalifa aszalt sárgabarack

A tetejére:
2 tojássárgája
1 tojásfehérje
Kalifa dióbél
Kalifa szeletelt mandula

  1. Először elkészítjük a töltelékeket: Felaprítjuk az aszalt gyümölcsöket, és felforralunk 4 dl tejet. Külön tálakban kikeverjük a kétféle tölteléket, majd félretesszük hűlni, dermedni.
  2. A tészta hozzávalóit egy nagy tálba mérjük (az élesztőt nem futtatjuk fel külön, csak belemorzsoljuk), és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál tejfölt adunk még hozzá.
  3. A tésztát négy részre osztjuk, kicsit kilapítjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
  4. Ha a töltelék is kihűlt, és a tészta is pihent, akkor elkezdjük összeállítani a bejgliket: kinyújtjuk az egyik tésztát, rásimítjuk a diós töltelék felét, úgy, hogy a széleken maradjon 1-1,5 cm-es perem. Két oldalon behajtjuk a peremet, majd feltekerjük a tésztát. Ugyanígy készítjük el a másik diós bejglit is, majd a két mákosat is.
  5. Tepsire tesszük a bejgliket, lekenjük tojássárgájával, megszurkáljuk több helyen, és a tetejére szeletelt mandulát és dióbelet teszünk (a mákosra megy a mandula, a diósra a dióbél) és 30 percig pihentetjük. Ekkor lekenjük tojásfehérjével is. (És még így is pihentetjük egy kicsit.)
  6. 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

 

Előző cikkBaileys-krémes csokis minitorták
Következő cikkKét szakácskönyv, ami karácsonyi ajándéknak is tökéletes lehet