Szerintem az ilyen sütikkel egyszerűen nem lehet melléfogni. Az omlós tészta adott, ismerjük, szeretjük, a csokikrém szintén olyan, ami rossz nem lehet, és akkor most még adunk hozzá egy kis Baileys-t is. Hát igen. Jól gondolod. Nagyon klassz kis tortácska lesz belőle. Simán el tudom képzelni a karácsonyi vacsora végén, desszertként.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín (nem felverve)
2 evőkanál Baileys krémlikőr
4 dkg vaj
(adhatunk hozzá 1 evőkanál porcukrot is)
- A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a vajat, és kézzel összemorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és kb. 30 percig hűtőben pihentetjük.
- Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és kis mini sütőformákba simítjuk, úgy, hogy pereme is legyen. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Alaposan megszurkáljuk a tésztát – hogy ne púposodjon fel sütés közben – majd sütőbe toljuk és 20-25 percig sütjük. Figyelni kell, mert sütőtől is függ, hogy mennyi idő kell neki. Az a lényeg, hogy megsüljön, de ne piruljon meg túlzottan. Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl. (Közben kivesszük a formából.)
- A krémhez a tejszínt egy kis lábasban felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, és közepes lángon, kevergetve megolvasztjuk. Ha teljesen elolvadt a csoki, hozzáadjuk a Baileys krémlikőrt és a vajat, és simára keverjük.
- Ha kihűltek a tésztakosárkák, megtöltjük őket a krémmel és hűtőbe tesszük 2-3 órára dermedni.
Nyomhatunk a tetejére még egy kis Baileys-es krémet is:
Hozzávalók:
12 dkg mascarpone
40 ml habtejszín
20 ml Baileys krémlikőr
fél evőkanál porcukor
A mascarponét és a habtejszínt egy tálba mérjük, és habverővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a Baileys-t és a porcukrot és tovább habosítjuk. Ha kész, hűtőbe tesszük, majd habzsákból a mini torták tetejére nyomjuk.