Baileys-krémes csokis minitorták

0

Szerintem az ilyen sütikkel egyszerűen nem lehet melléfogni. Az omlós tészta adott, ismerjük, szeretjük, a csokikrém szintén olyan, ami rossz nem lehet, és akkor most még adunk hozzá egy kis Baileys-t is. Hát igen. Jól gondolod. Nagyon klassz kis tortácska lesz belőle. Simán el tudom képzelni a karácsonyi vacsora végén, desszertként.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája

A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín (nem felverve)
2 evőkanál Baileys krémlikőr
4 dkg vaj
(adhatunk hozzá 1 evőkanál porcukrot is)

  1. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a vajat, és kézzel összemorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és kb. 30 percig hűtőben pihentetjük.
  2. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és kis mini sütőformákba simítjuk, úgy, hogy pereme is legyen. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  3. Alaposan megszurkáljuk a tésztát – hogy ne púposodjon fel sütés közben – majd sütőbe toljuk és 20-25 percig sütjük. Figyelni kell, mert sütőtől is függ, hogy mennyi idő kell neki. Az a lényeg, hogy megsüljön, de ne piruljon meg túlzottan. Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl. (Közben kivesszük a formából.)
  4. A krémhez a tejszínt egy kis lábasban felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, és közepes lángon, kevergetve megolvasztjuk. Ha teljesen elolvadt a csoki, hozzáadjuk a Baileys krémlikőrt és a vajat, és simára keverjük.
  5. Ha kihűltek a tésztakosárkák, megtöltjük őket a krémmel és hűtőbe tesszük 2-3 órára dermedni.

Nyomhatunk a tetejére még egy kis Baileys-es krémet is:

Hozzávalók:

12 dkg mascarpone
40 ml habtejszín
20 ml Baileys krémlikőr
fél evőkanál porcukor

A mascarponét és a habtejszínt egy tálba mérjük, és habverővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a Baileys-t és a porcukrot és tovább habosítjuk. Ha kész, hűtőbe tesszük, majd habzsákból a mini torták tetejére nyomjuk.

 

 

Előző cikkMogyorós-csokis cantuccini
Következő cikkAszalt gyümölcsös bejgli – recept videóval!