Diós csokigolyó

0

Diós sütik közül a Böske a legeslegjobb. Nálunk legalábbis erre a névre hallgat, de nem lepődnék meg, ha lenne más neve is. A lényeg, hogy van egy remek diós piskóta, erre kerül egy diós krém, és aztán arra csoki. Fantasztikus. A legjobb. Anyukám a nagymestere, és bár a zserbója is verhetetlen, nálam a Böske A karácsonyi süti. Én is sütöttem már, de akkor, amikor a blogra felkerült, még bátortalan kis bénácska voltam, és nem mertem a tetejére kenni a krémet, és egyáltalán nem is lett szép… mostanában viszont már ügyesebb / bátrabb vagyok, így szépen, a tetejére kerül a krém. Már tudom, hogy csak türelmesnek kell lenni, mert ha megdermed, akkor szépen rá lehet kenni az olvasztott csokit is. Ilyen egy bölcs gasztroblogger, na:)

Ez tehát az alapsüti (a Nők Lapja Konyha Desszert magazinba készült, egy kis extra dióval a tetején). de már régóta ki akartam próbálni, hogy lehet-e belőle gombócos édességet csinálni, és most, hogy volt muníció, meg is valósítottam a régi tervet. Hát, mit ne mondjak, nagyon-nagyon jó lett.

 

Hozzávalók:
A tésztához:
5 tojás
10 ek víz
35 dkg cukor
25 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 cs sütőpor
A krémhez:
3 ek liszt
2 dl tej
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
15 dkg darált dió
1 cs. vaníliás cukor
0,5 dl rum
1. 180 fokra melegítjük a sütőt és kivajazunk-lisztezünk egy nagyobb tepsit. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
2. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük, majd a többi hozzávalót is hozáadjuk és 180 fokon kb 20 perc alatt kisütjük.
3. A krémhez a tejből és lisztből sűrű krémet főzünk, majd ha kihűlt, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót is. A kihűlt tészta tetejére kenjük és csokimázzal vonjuk be.

Így készül a süti. Na és akkor a golyszi:

A piskótát szétmorzsoljuk, a krémet pedig jól lehűtjük. Akkor aztán gyorsan pici golyóbisokat formázunk belőle, és visszatesszük még a hűtőbe. A piskótamorzsához adunk egy kicsit a krémből, hogy összefogja, és összegyúrjuk. Aztán elővesszük a hűtőből a kis krémgolyóbisokat, és bevonjuk a piskótás masszával. Gyorsan kell csinálni, mert olvad a krém:) és ha megvan, megint hűtőbe tesszük. Aztán már csak bevonjuk olvasztott csokival, és kész is a legeslegfinomabb diós csokigolyó.

 

Előző cikkVaníliás kifli Nutellával
Következő cikkSzínes mézeskalács – recept videóval!