A citrom-mák páros egy elég jó kis kombináció, ezt már a százéves citromos máktorta is bizonyította, de persze be lehet vetni kekszekben, pohárkrémekben is – nagyon hibázni nem lehet. Ezzel a tortával sem. Meg a maradék citromkrémmel sem. Érdekes módon valahogy mindig elpárolog. Nem is értem…D
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:
- 15 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 2 db tojás
- 3 dkg darált mák
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 2 evőkanál citrom leve
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db narancs reszelt héja
A citromkrémhez (ennek a mennyiségnek kb. az ¼-ére lesz szükségünk):
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 db citrom leve
- 2 db citrom reszelt héja
A mákos tejszínhabhoz:
- 1 dl habtejszín
- 2 evőkanál darált mák
- 2 evőkanál porcukor
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra, és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, amit kivajazunk, kilisztezünk.
- A vajat megolvasztjuk és habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a narancs- és citromhéjat, a citromlevet és a joghurtot is. Hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a mákot, majd a kész masszát a sütőformába öntjük és 35-40 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a citromkrémet: a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromok reszelt héját és kifacsart levét, és közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ha elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk az enyhén elhabart tojásokat, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon 10-15 perc alatt sima, sűrű krémmé főzzük. Ha elkészült, hűlni hagyjuk.
- A mákos tejszínhabhoz a darált mákot és a porcukrot összekeverjük, majd a kemény habbá vert tejszínhez adjuk. A kihűlt torta tetejét megkenjük a citromkrémmel (a maradékot félretesszük, és bonbonokhoz, kekszekhez, fagylaltokhoz kínáljuk), majd elegyengetjük rajta a mákos tejszínhabot, és tálalásig hűvös helyen tároljuk.