Egy bögre tej és egy szelet frissen sült kakaós kuglóf – így néz ki egy tökéletes reggeli, de ha a húsvéti ünnepi asztalra kerül, ott is jól fog mutatni a gyönyörű kuglóf.
A legenda szerint a bibliai háromkirályok útban Betlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Mások szerint viszont Ausztriából indult világhódító útjára a kuglóf, melynek magyar neve is német eredetű egyébként, a Kugelhopf szóból származtatható.
A kuglóf eredetileg csakis élesztős tésztából készülhetett, de ma már sokan – így mi is – a sütőporos verziót sütik gyakrabban. Bár vannak zártabb formák is, érdemes tudni, hogy a kuglóf jellegzetes formáját adó, a forma közepén található „kürtő” praktikus célt szolgál: mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, ez a „kémény” biztosítja, hogy a tészta tökéletesen átsüljön.
A kakaós kuglóf tésztájába most narancshéj került, a tetejére porcukor, de meglocsolhatjuk olvasztott fehér vagy étcsokoládéval is. Míg meg nem dermed a csoki, szórhatunk rá kókuszreszeléket, manduladarabkákat, felaprított mogyorót, vagy akár dekorcukrokat is.
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 3 db tojás
- 3,5 dl tej
- 1 narancs reszelt héja
- 25 dkg liszt
- 5 dkg Dr. Oetker Holland Kakaó Sütéshez
- 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
A tetejére: porcukor
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk-kilisztezünk egy kuglófformát.
A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, a narancs reszelt héját és 3,5 dl tejet, és alaposan elkeverjük.
Egy másik tálban összeforgatjuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport és a vajas tál tartalmához adjuk, csomómentesre keverjük.
Sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük úgy, hogy az első 25 perc elteltével alufóliával fedjük le a tetejét, és úgy sütjük tovább.