Sós karamelles desszert brownie-val

0

Az egész egy szaloncukorral kezdődött. Az idei év egyik nagy felfedezettje, a sós karamelles szaloncukor a Demeter Chocolate-tól, ami annyira finom volt, hogy  -bár megfogadtam, hogy még a fára is hagyunk belőle – néhány nap alatt elpárolgott. Ettem már korábban is sós karamelles bonbont és talán szaloncukrot is, de egyikben sem volt ennyire jól eltalálva a só-karamell-csoki arány, komolyan mondom, majdnem olyan jó kis trió, mint a málnás cheesecake brownie hármasa – pedig azt nehéz utolérni.

Annyira ízlett ez a szaloncukor, hogy azóta készültem valami karamelles desszertre, és most végre összejött. És jó is lett nagyon, bár a sóval lehettem volna bátrabb, mert olyan ez is, mint a pogácsa, hogy utólag már hiába sózod:) De persze ha egyáltalán nem izgat a sós karamell téma, akkor só nélkül is tökéletes.

karamelles-torta-201f

Hozzávalók:
Sós karamelles hab:
20 dkg cukor
3,4 dl habtejszín (nem felverve)
4 dkg vaj
néhány csipet só

+ 2 dl habtejszín felverve

A brownie-hoz:
6,5 dkg étcsoki (nálam minimum 60%-os)
6,5 dkg vaj
4 dkg cukor
1 tojás
3,5 dkg liszt

1. A brownie-val kezdjük: előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Az enyém szilikon, ezért nem kell semmi mást csinálni vele, ha nem szilikon, akkor érdemes kivajazni és kakaóporral körbeszórni.

2. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, a tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.

3. A sós karamelles habhoz a cukrot egy vastag aljú lábas aljába szórjuk egy rétegben, és közepes lángon melegítjük. Ahogy elkezd olvadni, karamellizálódni a cukor, rászórunk még egy kis cukrot, és így haladunk szépen, míg az összes cukrot hozzá nem adtuk. Közben egy másik lábaskában felforrósítjuk a 3,4 dl tejszínt, és készenlétben tartjuk.

4. Ha szépen karamellizálódott az összes cukor, akkor – folyamatos kevergetés mellett -hozzáadjuk a tejszínt, és kevergetjük közepes vagy annál kisebb lángon, míg teljesen el nem olvad a kicsit összeugrott karamell a tejszínben. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, hozzákeverjük a vajat és a sót, majd hűlni hagyjuk.

5. Felverjük a tejszínt, hozzáadunk néhány kanál karamellszószt (a maradék karamellt félretesszük), összekeverjük, és jöhet a pohárkrém összeállítása: A pohár aljába egy adag karamelles hab kerül, rászórunk egy réteg brownie-morzsát, majd megint hab következik, és a tetejére ismét morzsa. Rácsorgatunk egy kicsit a félretett karamellszószból, és már kész is vagyunk. (Ez a szósz le fog csorogni a pohárka aljára, de nem baj, így lesz szép, és még karamelles a desszertünk.)

karamelles-0434

(A karamellszósz receptje Piszkétől származik. Köszi!!)

Előző cikkKarácsonyi kekszgyártás: cukiság minden mennyiségben
Következő cikkMézes-chilis csirke üvegtésztával