Nem élet az élet hólabda nélkül!

0

Kozák sapka vagy hólabda – ki így, ki úgy ismeri ezt a klasszikus süteményt. Az a fajta süti, ami minden ünnepi asztalról pillanatok alatt elpárolog, egyszerűen nem lehet belőle eleget készíteni. Rohanós hétköznapokon ne álljunk neki, de ha van egy szabad délutánunk hétvégén, akkor érdemes rászánni, mert nagyon nagy sikere lesz.

Kakaós piskóta, édes krém, kókuszreszelék az oldalain és csokibevonat a tetején: így áll össze egy hólabda. Elkészítése időigényes, de megér minden fáradságot.

Hogy jól sikerüljön, pár dologra mindenképpen figyeljünk oda:

– várjuk meg, míg a piskóta teljesen kihűl, csak azután lépjünk tovább,

– ha a krém elkészült, tegyük hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen,

– miután megkentük a krémmel a piskótát, hűvös helyen hagyjuk kicsit dermedni, és csak 10-15 perc elteltével hempergessük meg a kókuszreszelékben.

Mivel henger alakú formákat készítünk, viszonylag sok a veszteség: a leeső sütidarabokat morzsoljuk szét, és gyúrjuk össze a maradék krémmel. Az így kapott masszából gombócokat formázhatunk, és meghempergethetjük kókuszreszelékben, így néhány kókuszgolyót is kapunk a hólabdák mellé.

Kevesebb lesz a veszteség, ha nem henger alakú formákat szúrunk ki a tésztából, hanem kockákra vágjuk azt. A töltés és a bevonás már ugyanúgy mehet tovább, mint a hengeres alaknál.

Minden idők egyik legjobb kókuszos sütije: így készül a kozák sapka (hólabda)

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál forró víz
  • 20 dkg porcukor
  • 12,5 dkg finomliszt
  • fél csomag Dr. Oetker Sütőpor
  • 1 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez

A krémhez:

  • 3,5 dl tej
  • 3,5 evőkanál finomliszt
  • 8 dkg porcukor
  • fél csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum

A bevonáshoz:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 db Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium
  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
  2. A sárgáját kikeverjük a cukorral és a vízzel, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
  3. Óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal, és az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. (kb. 18×18-cm-es méret lesz megfelelő ehhez a mennyiséghez). 180 fokon kb. 25 percig sütjük (tűpróba), majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Közben elkészítjük a krémet: A tejhez hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük, és közepes lángon kevergetve főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, megvárjuk, míg kihűl, Közben a puha vajat kikeverjük a porcukorral és a rummal, majd hozzáadjuk a kihűlt tejes mártást, és kikeverjük. A kész krémet hűtőbe tesszük.
  5. A kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval kis hengereket szúrunk ki, ezeket középen félbevágjuk. Az alsó korongot megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a felső korongot, és körben, oldalt is megkenjük a krémmel. Ha elkészült az összes, hűtőbe tesszük 10-15 percre, majd ha kicsit megdermedt, meghempergetjük a kókuszreszelékben, és a megolvasztott ét bevonóval óvatosan bevonjuk a tetejét. Hűtőben hagyjuk megdermedni a tetejét is.
Előző cikkFahéjas csiga
Következő cikkIlyen egy csiga, ha Ferdinánd ízekkel turbózzuk