Flódni és mákos guba tortába zárva

0

Flódni ízek + mákos guba technika – így lesz duplán karácsonyos tortánk viszonylag egyszerűen. Majd aztán szóljatok karácsony előtt 1-2 nappal, hogy használjam már a saját receptjeimet és ne pont akkor próbálkozzak valami újjal, mert az utóbbi két évben annyira ügyes voltam, hogy pont a karácsonyi menü sütije nem lett olyan szuper… Addig-meddig variáltam, hogy túlokoskodtam a projektet és nem lettek olyan jók a sütik. Mikor máskor, mint karácsonykor..:) Na de majd idén. Ha mást nem, előveszem ezt a receptet, mert ez legalább jó.

gubaflodni

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
4 db kifli
2 dl tej
1 dl habtejszín
4 dkg cukor
1 dl fehérbor

7 dkg darált mák
5 dkg porcukor

7 dkg darált dió
5 dkg porcukor

10 dkg mazsola
5-6 evőkanál szilvalekvár

3 db közepes méretű alma (kb. fél kg)
5 dkg cukor
késhegynyi őrölt fahéj
1 dl fehérbor

  1. A kifliket kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A tejet és a tejszínt a cukorral felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk. Hozzáöntjük a fehérbort, majd az egészet ráöntjük a kiflikockákra. Néhány percig állni hagyjuk, közben egy tálban elkeverjük a darált mákot a porcukorral, egy másik tálban pedig a darált diót a porcukorral.
  2. A kiflikockák felét összeforgatjuk a porcukros dióval, beleszórjuk a mazsola felét és 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába adagoljuk. A maradék kiflit összeforgatjuk a porcukros mákkal, beleszórjuk a maradék mazsolát és egy másik sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű tortaformába egyengetjük.
  3. 190 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a két gubatortánkat, majd hűlni hagyjuk.
  4. Közben elkészítjük az almás tölteléket: Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, majd egy lábasba öntjük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és hozzáadjuk a fehérbort. Közepes lángon megpároljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha sok a leve, lecsepegtetjük.
  5. Ha minden kihűlt, összeállítjuk a tortát. Alulra kerül a mákosguba-tortalap, ezt megkenjük a szilvalekvárral, majd elterítjük rajta az almát és ráhelyezzük a diósguba-tortalapot.
Előző cikkSzuperpuha gesztenyés és lekváros kiflik
Következő cikkKarácsonyi teríték – kicsinek és nagyoknak