Karácsonyi csoki nemcsak karácsonyra. Mondja ezt ki valaki, akinek gondjai vannak a Cs-hanggal…:) Isteni finom a töltelék, momentán nem tudnék jobbat elképzelni, benne van minden, ami kell: mézeskalács, narancs, csoki. Legszívesebben még a bejglibe is ezt tölteném.
Hozzávalók:
8-10 dkg étcsokoládé (egy tábla csokihoz)
A töltelékhez – ennek a mennyiségnek csak a töredéke kell egy tábla csokihoz, de a többi tökéletes lesz kekszekhez pl.
20 dkg puha vaj
6 dkg kakaópor
15 dkg porcukor
1-2 narancs reszelt héja
1 teáskanál mézeskalács fűszer
1. Az étcsoki 2/3-át vízgőz felett, vagy kis lábasban kicsi lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és beletördeljük a maradék csokit és addig kevergetjük, míg az is teljesen megolvad. Kikenjük vele a csokitábla formát és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
2. A krém hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük, majd hűtőbe tesszük.
3. Ha megdermedt a csoki, kivesszük a hűtőből, megtöltjük a krémmel – ha túl sokat volt a hűtőben a krém, akkor várni kell egy kicsit, hogy kenhető legyen – , visszatesszük a hűtőbe kb. 10 percre, majd újraolvasztjuk a maradék étcsokit és befedjük vele a krémet precízen, hogy mindenhova jusson.
4. Hűtőben megdermesztjük, majd kipattintjuk a formából és kész is.
Persze mindez működik bonbonként is. A maradék tölteléket karácsonyi pilóta kekszbe, vagy más kekszek közé töltjük.
Innen van a csokitábla forma egyébként, itt pedig megtaláljátok a facebook oldalamat.