Epres emeletes süti

0

Ez volt az idei szezon eddigi kedvenc epres sütije. Egyrészt van alul egy omlós tésztaréteg – ez már jó kezdés. Erre rájön egy jó nagy adag eper – a biztonság kedvéért némi babapiskóta morzsával turbózva – ez kiváló folytatás, de még nincs vége, mert rákerül egy piskóta réteg. Hát ez a hármas így annyira jó, hogy leves után másodiknak ettük és le nem cseréltem volna semmi másra. A felső réteg ráadásul olyan, mint valami puha párna, szóval ízre és állagra is tényleg nagyon klassz az egész.

epres dupla suti allo

Hozzávalók:

Az alsó réteghez:

20 dkg finomliszt
16 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
2 tojássárgája (a fehérje majd kell még!)
csipet só

A töltelékhez:

5-6 db babapiskóta
fél kg eper

A felső réteghez:

5 tojás fehérje (2-t már félretettünk az alsó rétegnél)
3 tojássárgája
4 evőkanál hideg víz
késhegynyi szódabikarbóna
5 evőkanál cukor
5 púpos evőkanál liszt (ha van, rétesliszt, ha nincs, akkor simán liszt)

1. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, lecsepegtetjük és félbe vágjuk.

2. Az alsó laphoz a lisztet a vajjal, sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, majd a tojássárgákat és összegyúrjuk. Ha nem elég ruganyos, egy pici hideg vizet adunk hozzá. Folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

3. Ha letelt az idő, előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy magas oldalú sütőtepsit (22 x 38 x 6 cm)/tálat / tortaformát. A tésztát lisztezett gyúródeszkán vékony lappá nyújtjuk és a sütőpapírra terítjük. Villával alaposan megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel sütés közben.  Kb 10-12 percig sütjük – úgy, hogy a teteje még ne piruljon meg.

4. A babapiskótákat finomra törjük, és rászórjuk a tésztalap tetejére és szépen kirakjuk az eperrel (jó sűrűn).

5. A tojásfehérjéket a vízzel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és tovább verjük, végül hozzákeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet is.

6. A masszát az eperre adagoljuk és visszatoljuk a sütőbe kb. 15 percig (mint ahogy a piskótát szoktuk).  Tűpróbával teszteljük, ha kész, elzárjuk a sütőt és kinyitjuk az ajtaját, úgy hagyjuk kihűlni.

Málnával, meggyel, vagy ribizlivel is jó!

Ha keresnél a facebookon, itt találsz

epres dupla suti fekvo

 

Előző cikkNápolyi házilag
Következő cikkA legjobb csokitortám – Mississippi-mud pie