Citromtorta

0

Kedvenc, mert szerintem még jobb, mint a nem kakaós tésztájú citromtorták. Egy régi recept adta az ötletet, de az első próbálkozás óta eltelt 6 év és én egy csöppet talán rutinosabb lettem, úgyhogy elmondom, most hogy csináltam.

(Megsúgom, hogy a képen jobbra látható pohár egészen konkrétan Brúnó, az alig több mint 2 éves kis Brúnó külön kérésére került oda. Ő még valamit eszegetett, én gyorsan fotóztam a sütit, erre egyszer csak integet és csúsztatja a poharát és mutogat, hogy rakjam oda. Megáll az ész, nem?)

citromtorta 2014 allo

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

Kakaós omlós tészta:  (ennek a mennyiségnek a felére lesz szükség, a többiből süthetünk kekszet, vagy megismételhetjük pár nap múlva ugyanezt:)

150 g vaj
90 g porcukor
1 db tojás
265 g liszt
15 g cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez:
3 db tojás
2 citrom reszelt héja és leve
1 dl habtejszín
10 dkg cukor (vagy nyírfacukor)

A tetejére:
5 dkg étcsokoládé apróra vágva

1. Elkészítjük a tésztát: A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a kakaóport és összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.

2. Ha letelt az idő,  lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tészta felét (a másik felét visszatesszük a hűtőbe és majd jól kitaláljuk, mit csináljunk belőle).

3. A tortaformát kivajazzuk és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

4. A kinyújtott tésztát a sütőformába helyezzük úgy, hogy minden oldalon 3-4 cm-es pereme legyen. (Ha nem sikerül szépen kinyújtani a tésztát, akkor sincs baj, kézzel nyugodtan igazíthatunk rajta, belenyomkodhatjuk a formába.) Megszurkáljuk a tészta alját villával és sütőpapírt helyezünk rá, amire ráöntünk 1-2 bögre száraz babot, kerámia pitesúlyt, vagy lencsét, hogy lenyomja a tésztát és a sütőben ne tudjon felpúposodni. (vakon sütjük)

5. Sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket és a tésztára helyezett sütőpapírt és további 5 percig sütjük a tésztát. Ha kész, félretesszük hűlni.

6. Közben elkészítjük a tölteléket: A tojásokat és a cukrot egy tálba mérjük és habverővel kikeverjük, majd beleöntjük a tejszínt (nem kell felverni, csak úgy, simán beleöntjük), belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét és összekeverjük.

7. Ha a tészta megsült, ráöntjük a citromos keveréket és visszatoljuk a sütőbe. 160 fokon 35-40 percig sütjük (tűpróbával teszteljük), majd hűlni hagyjuk.

8. Tálalás előtt kivesszük a tortaformából és apróra vágott étcsokival szórjuk meg a tetejét, hogy még szebb és finomabb legyen.

A facebookon is megtaláltok, itt az oldalam.

 

citromtorta 2014

Előző cikk5 túró rudis recept hétvégére
Következő cikk5 perces epres