Ha a 80-as/90-es években lettek volna gasztroblogok, a linzer biztos fix befutó lett volna minden blogon. Mint mondjuk most egy jófajta cookie, pl. egy príma kis chocolate chip cookie. Szóval ez most egy klubdélutános / babazsúros klasszik linzer diós tetővel turbózva.
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
2 tojás sárgája
pici só
1 citrom, vagy narancs reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor – még jobb a házi!
A tetejére:
1 tojás fehérje
5 dkg darált dió
2 kk porcukor
1 cs. vaníliás cukor
+ sárgabarack lekvár
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrokat, a csipetnyi sót, majd a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk – ha szükséges, kevés tejfölt adunk hozzá. A lényeg, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha összegyúrtuk, gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
2. Közben a tojásfehérjét enyhén felverjük. A darált diót összekeverjük a cukrokkal.
3. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit.
4. A tésztát – több részletben – kb. 5 mm vastagra nyújtjuk és cakkos szélű linzerkiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy a tészta kb. felét olyan kiszúróval szaggatjuk ki, aminek a közepe lyukas. A lyukas közepűek tetejét lekenjük a tojásfehérjével és belemártjuk a cukros dióba.
5. 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
6. Ha teljesen kihűlt, baracklekvárral összeragasztunk 1-1 sima és lyukas közepűt.
És ha keresnél a facebookon, itt találsz.
Imádom! Elronthatatlan klasszikus. De én ezt szigorúan, egészség ide vagy oda, mindig házi zsírral csinálom, ahogy anno a mama is.
A hazi zsir mit jelent? Jo hozza a hazilag kisutott libazsir is? Mert nekem csak az van.
Régen gyakran sütöttem linzert, míg kicsik voltak és itthon laktak a gyerekeink. Biztos az is finom volt.
De így diósan ! Isteni!
tényleg az!
A hazi zsir mit jelent? Jo hozza a hazilag kisutott libazsir is? Mert nekem csak az van.