Három jó dolog a tányéron – könyvajánló

0

harom-jo-dolog-a-tanyeronHugh Fearnley-Whittingstall újabb magyar nyelven is kiadott könyve nemrég került a boltokba az Alexandra kiadó jóvoltából, és hát sokan örülhetnek ennek a könyvnek, mert Hugh receptjei igen jók. Azt mondjuk nem értem, hogy a nevét miért nem változtatta már meg erről a leírhatatlan-kimondhatatlan saját verzióról River Cottage-ra, de ez legyen a legnagyobb baja.

„Szeretnék friss, kreatív irányt mutatni a főzésben, felfedve azt a sémát, amely sok közkedvelt ételt jellemez. Mire is gondolok? Paradicsom, avokádó és mozzarella; Szent Jakab-kagyló, bacon és zöldborsópüré; rebarbara, morzsa és sodó… Jól működő kombinációk, ugye? Talán nem is újdonság ez a megállapítás, hiszen nem titok, hogy a három bűvös szám, és ezeknek a fogásoknak mindegyike egyszerűen annyi, mint három jó dolog a tányéron. Három jó dolog ihletett elrendezése ki nem hunyó fénnyel képes elárasztani a legszerényebb alapanyagokat is, s a konyhaművészet magasabb szintjére emeli őket, hogy együtt valami olyat alkossanak, ami nagyszerűbb, mint a részek összessége.”

Mondja a szerző és bár a „Három jó dolog ihletett elrendezése ki nem hunyó fénnyel képes elárasztani a legszerényebb alapanyagokat is” már-már nyálasba hajlik és biztos nem írnám le így, a lényeg az egyszerű, finom ételek hangsúlyozása kevés, de jó minőségű alapanyagokból. Nem arról van szó, hogy 3 alapanyagból készül az összes – egyébként nagyon sok – recept, hanem hogy 3 fő alapanyag köré épülnek a receptek.  Nincs is a recepteknek címe, hanem mind csak így néz ki, hogy „tök, kókusz, chili”, „csirke, szilva, szója”, stb, stb.

Kicsit olyan, mintha egy vega könyvbe csúszott volna néhány húsos recept is – nem mintha ez baj lenne, csak feltűnt, hogy rengeteg a vegetáriánus recept – és nem voltam felkészülve egy olyan mondatra sem, hogy „imádom a kicsíráztatott lencse ízét és textúráját„,  de azért vannak húsos és halas fogások is. Meg nyilván desszertek is. Alapos, részletes, érthető leírással, általában itthon is viszonylag könnyen beszerezhető alapanyagokkal. Maga a könyv nagyon szép, pont az a típus, amit szeretek: kellemes, „country-stílusú” képek, csicsa nélkül, és korrekt bevezetők, plusz néhány illusztrációs rajz, ami többségében jópofa, csak néha erőltetett:)

Karácsonyfa alá pont jól passzol.

Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog a tányéron
Alexandra Kiadó
2013
416 oldal

Előző cikkKaramelles cider-torta
Következő cikkNarancsos golyók