Karácsonyi csokifrizbi – a legegyszerűbb gasztroajándék

3

Roppant egyszerű és ráadásul látványos is, úgyhogy akár last minute ajándék is lehet. Csak azért frizbi, mert olyan alakja van – magyarul kör:) de azért valódi frizbizésre nem használnám.

Az ötlet egyébként egy boltban lődörögve jött, ahol láttam egy hasonlót, csak az egy kicsit iparibb volt és nem volt ilyen szép a csomagolása. Viszont cserébe jóval drágább volt. Naná. Meg nem volt ilyen frankó neve.

csokilap01

Mi kell hozzá?

étcsoki – vagy tejcsoki, ha valaki azt szereti esetleg

reszelt narancshéj / aszalt sárgabarack / (sótlan) mogyoró /csipetnyi őrölt chili / őrölt gyömbér / fahéj / kardamom – ki mit szeret.

sütőpapír

celofán, szalag

Hogyan csináld?

Sütőpapírt terítünk egy nagyobb vágódeszkára / tepsire vagy bármire, amit aztán be tudunk tenni a hűtőbe is.

Attól függően, hogy mit szeretnénk használni a csoki ízesítéséhez / díszítéséhez előkészítjük a fűszereket és/vagy a feltéteket: Pl.: Az aszalt sárgabarackot apróra vágjuk / ha narancssal is ízesítjük, akkor a héját lereszeljük /ha mogyoró a feltét, akkor a mogyorót durvára vágjuk, stb.

10 dkg étcsokoládét kockákra törünk és a 2/3 részét egy kis lábasba tesszük. Vízgőz felett, vagy rutinosabbak simán a (keramialapos) tűzhelyen, folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon megolvasztjuk. (tényleg kevergetni kell, mert különben leéghet a csoki!). Ha megolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről és beledobáljuk a maradék 1/3 adagnyi csokit és addig kevergetjük, míg el nem olvad teljesen.

Ezen a ponton keverjük hozzá a fűszer(eke)t – ha fűszeres csokit szeretnénk.

Az olvadt csokoládét a sütőpapírra csorgatjuk és egy lapos kés lapjával szép kört festünk. Vagy legalábbis valami körhöz nagyon hasonló alakzatot:) Szerintem az a jó, ha minimum 10, de inkább 15 cm átmérőjű a kör, de persze lehet kisebbeket is csinálni. (10 dkg csokiból kijön 2-3 kör – ha nincs elég hely a vágódeszkán, akkor sincs baj, csináljuk egyesével, amikor az egyik elkészült és már levettük a sütőpapírról, akkor újramelegítjük a csokit és elölről kezdjük az egészet.)

Ha megvannak a körök, rászórjuk a feltétet: aszalt sárgabarackot / mogyorót pl. és picit bele is nyomkodjuk a csokiba, majd az egészet úgy ahogy van, betesszük a hűtőbe. Minimum fél órára, de inkább hosszabb időre. Ha megdermedt, szépen levesszük a sütőpapírról és celofánba csomagoljuk. Átadásig „kamrahűvösön” tartjuk.

Házi csoki témában van még sok jó ötlet itt, érdemes így karácsony előtt szétnézni:)

csokilap

 A csudaszép tortacsipkék a Szívből boltból vannak, róluk majd még később is akarok írni, addig menjetek és nézzetek ott szét!

 

Előző cikkHogyan váljunk házi istennőkké és JÁTÉK!
Következő cikkKaramelles cider-torta

3 HOZZÁSZÓLÁS