A múltkori csokitorta ikertesója. Na jó, más apától, mert ez színesbőrű, kakaós tésztával, de az alapötlet ugyanaz. Punnyadó banánokhoz kerestem ötletet, hát hirtelen ez jött. Annyi a szépséghibája, hogy mivel itt nem olyan vastag a csokiréteg, a banánszeletek frankón átütnek rajta. Nem mintha ez rontana az élvezeti értékén, csak mondom. Cserébe ne is próbáld porcukorral megszórni, mert az egyből beleolvad és csak rondább lesz…:) Csokireszelékkel viszont valószínűleg jobban lehetne takarni a nyomiságot.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
Az alaptésztához: (ennek a mennyiségnek a felére lesz szükség, a többiből süthetünk kekszet, vagy megismételhetjük pár nap múlva ugyanezt:)
150 g vaj
90 g porcukor
1 db tojás
265 g liszt
15 g cukrozatlan kakaópor
2 db banán
75 ml habtejszín
60 g étcsokoládé
15 g vaj
10 g porcukor
1. Elkészítjük a tésztát: A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a kakaóport és összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.
2. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tészta felét (a másik felét visszatesszük a hűtőbe és majd jól kitaláljuk, mit csináljunk belőle.
3. A tortaformát kivajazzuk és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
4. A kinyújtott tésztát a sütőformába helyezzük úgy, hogy minden oldalon 3-4 cm-es pereme legyen. (Ha nem sikerül szépen kinyújtani a tésztát, akkor sincs baj, kézzel nyugodtan igazíthatunk rajta, belenyomkodhatjuk a formába.) Megszurkáljuk a tészta alját villával és sütőpapírt helyezünk rá, amire ráöntünk 1-2 bögre száraz babot, kerámia pitesúlyt, vagy lencsét, hogy lenyomja a tésztát és a sütőben ne tudjon felpúposodni. (vakon sütjük)
5. Sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket és a tésztára helyezett sütőpapírt és további 5 percig sütjük a tésztát. Ha kész, félretesszük hűlni.
6. Közben elkészítjük a tölteléket: közepes lángon felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat és simára keverjük. A banánokat felszeleteljük.
Hát pont holnapra kell banános csokitortát csinálnom 😉 tökéletes időzítés!
Nem nyomi, hanem rusztikus, szépséges, és nyálcsorgató. 🙂 Nyammi! 🙂
🙂 szuper, örülök, ha így látod, és kata, véletlen:)
Biztos hülye kérdés: a babot utána lehet még használni?