Csokitorta – BB-torta 19.

0

Újabb vállalható BB-torta, sorrendben már a 19. Komoly, ugye? Elmúlt 1,5 éves a kis pöttöm. Vagyis a kis óriás. Szép magas coloska, „hálistennek” eléri már a kilincseket is, így nincs már biztonságban semmi. De leginkább mi, nagyok nem. Szép is az, amikor nagy lendülettel megyünk be egy ajtón, csakhogy az kulcsra van zárva és akkor szépen beleszaladunk orral. Csuda.

Hozzávalók:
Édes omlós tészta:
150 g puha vaj
90 g porcukor
1 db tojás
280 g liszt
1 csipet só

Töltelék:

A csokoládékrémhez:
150 ml tejszín
120 g étcsokoládé
30 g puha vaj
20 g porcukor

 

sárgabaracklekvár, lemon curd, vagy kiolvasztott piros bogyós gyümölcsök

1. Elkészítjük a tésztát: A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, végül a sót és a lisztet és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

2. Elővesszük a tésztát és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (kb. a fent megadott mennyiség felére lesz szükségünk, a maradékot tegyük vissza a hűtőbe, vagy süssünk belőle kekszet).

3. A tortaformát kivajazzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. A kinyújtott tésztát a sütőformába helyezzük úgy, hogy minden oldalon 3-4 cm-es pereme legyen. (Ha nem sikerül szépen kinyújtani a tésztát, akkor sincs baj, kézzel nyugodtan igazíthatunk rajta, belenyomkodhatjuk a formába.) Megszurkáljuk a tészta alját villával és sütőpapírt helyezünk rá, amire ráöntünk 1-2 bögre száraz babot, kerámia pitesúlyt, vagy lencsét, hogy lenyomja a tésztát és a sütőben ne tudjon felpúposodni. (vakon sütjük)

5. Sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket és a tésztára helyezett sütőpapírt és további 5 percig sütjük a tésztát. Ha kész, félretesszük hűlni.

6. Közben elkészítjük a tölteléket: közepes lángon felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat és simára keverjük.

7. Ha a tészta teljesen kihűlt, megkenjük lekvárral (vagy a fentiek közül bármivel), és rákanalazzuk a csokikrémet. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen és szépen szeletelhető legyen.

csokitorta_3

Előző cikkMini nyaralás
Következő cikkNutellás csiga