Vacsorára bármikor. Nem kell cifrázni, ez így pont príma. A legjobb dolgok mindig úgy születnek, hogy összetesszük, amink van. Ez is úgy lett. Minimál készletből, túlélő vacsoraként. Azóta meg törzstag lett.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
1 db tojás
3 dl tej
2 ek puha vaj
20 dkg liszt
1 ek sütőpor
1 mokkáskanál só
10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
3 fej lilahagyma
3 ek étolaj
3 ek vaj
a sütéshez olaj
1. A lilahagymát meghámozzuk és felkarikázzuk. A 3 evőkanál étolajat és vajat egy serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a lilahagymát és kb. 10 percig fedő alatt, majd utána a fedőt levéve plusz 5 percig hagyjuk, hogy megpuhuljon. Ha kész, félretesszük.
2. A palacsintákhoz megolvasztjuk a vajat, a tejjel és a tojással egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: a lisztet, sütőport, sót és csomómentesre keverjük.
3. Serpenyőben kevés olajat hevítünk és kisütjük a palacsintákat. Amikor először megfordítjuk, akkor a már megsült lapra reszelt sajtot szórunk, ami egyből rá is olvad a forró palacsintára.