Maracujás-barackos csokitorta

1

Kivételesen nem BB-torta, mert nem a kicsinek, hanem a nagynak készült. Elég jó lett megint. Majdnem olyan szép, csak egy kicsit kisebb, mint a két évvel ezelőtti gigatortája. Tavaly meg nem volt szülinapozás, mert épp akkor voltunk kórházban blogkóstoló helyett. Egyébként maga a torta teljesen ad hoc alapon készült, itthon fellelhető alapanyagokból, gyakorlatilag a spájz, hűtő, munkapult között cikázva, közben Brúnót hajkurászva alakult, kicsit esetleges módon. De a végeredmény elég frankó, meg nem mondanád, hogy nem tudtam előre, mi lesz belőle.

Ok, a maracuja nem alap, de tavaly, mikor volt több szem, akkor lefagyasztottam jégkockatartóban, ennyi a turpisság. Ja, fontos, maracuja helyett használhatunk málnát is, úgy is biztos, hogy jó lesz!!

Kalóriát ilyenkor nem számolunk, megbeszéltük?

Hozzávalók:
Alap:
125 g étcsokoládé
100 g vaj
100 g nádcukor + 2 ek nádcukor
50 ml tej
1 citrom reszelt héja
3 tojás szétválasztva
40 g őrölt mandula
60 g búzaliszt
1 kk sütőpor

0. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk két 18 cm átmérőjű tortaformát. Vagy ha nincs kettő, akkor egyet. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki. A szilikonnal nem csinálunk semmit.
1. Megolvasztjuk a vajat, majd beleszórjuk a cukrot és az étcsokit és addig kevergetjük, míg szépen össze nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzről.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
3. A csokis masszához hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejet, a citromhéjat, a mandulát, a lisztet és a sütőport, jól elkeverjük, majd a legvégén jöhet a fehérje hab, amit óvatosan adunk hozzá, hogy nagyon ne törjön.
4. A tortaformába öntjük és 20-25 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük a végén.

Amíg hűl, elkészítjük a krémeket:
Csokikrém:
75 ml tejszín
60 g étcsokoládé
15 g puha vaj
10 g porcukor

Közepes lángon felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét,
hozzáadjuk a porcukrot és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat és simára keverjük, majd félretesszük hűlni.

A tejszínes részhez:
200 ml habtejszín
50-70 g őszibarack pép – őszibarack húsa turmixolva
50 g natúr joghurt
1-2 evőkanál porcukor
1 tasak zselatinfix
1-2 kanál maracujapép – minél több, annál jobb. csak jó drága, az a baj.

A tejszínt felverjük, majd hozzákeverünk minden egyebet és felhasználásig hűtőbe rakjuk.

Kesudiós grillázs (lehetne mandula is, de az nem volt itthon):
100 g kesudió (sótlan)
100 g cukor

A cukrot egy serpenyőben közepes lángon türelmesen, nem piszkálgatva karamellizáljuk, közben a kesudiót apróra vágjuk és egy tepsire sütőpapírt helyezünk. Ha a cukor karamellizáljuk, gyorsan hozzákeverjük a kesudiót és már öntjük is a sütőpapírra. Gyorsan megköt, hagyjuk állni. 10-15 perc múlva, daraboljuk fel késsel kis darabokra.

Nálam így nézett ki a végén a torta:
alsó csokis tortalap
csokikrém
grillázsdarabok
tejszínes krém fele
másik csokis tortalap (az alja is megkenve csokikrémmel)
csokikrém
grillázsdarabok
tejszínes krém másik fele
grillázsdarabok
maracujapép

(A csokis alaphoz ezt a receptet használtam, biztos a maracuja megfogott benne:)

Előző cikkParadicsomos galette
Következő cikkRákóczi túrós

1 hozzászólás