Hát íme A torta. Rém büszke vagyok rá:) Szerintem állat jól néz ki, Laci – a haszonélvező, akinek a szülinapjára készült, – csak hamburger-tortának becézgette. A legszebb az egészben, hogy egyszerű dolgokból van összerakva és cserébe persze nagyon-nagyon finom. Mondjuk ehhez kell szeretni a csoki-narancs párost, de ez nálunk nem gond.
Na most mondjátok azt, hogy nem néz ki jól!:)
Hozzávalók 18 cm-átmérőjű tortához:
Narancslekvár
Narancsos sütialap:
4 tojás kettéválasztva
12 dkg cukor
8 dkg vaj
12 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 narancs reszelt héja és kifacsart leve
30 g csokis gabonagolyó (elhagyható)
Csokis sütialap:
4 tojás kettéválasztva
12 dkg cukor
8 dkg vaj
4-5 ek narancslé
9 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
40 g étcsoki
Orange curd:
2 narancs reszelt héja és kifacsart leve
15 dkg cukor
5,5 dkg vaj
3 db tojás
Narancskrém:
1 adag orange curd (a fenti mennyiség)
100 g krémsajt (pl. Philadelphia).
fél dl tejszín
Csokikrém:
10 dkg étcsoki
20 dkg vaj
15 dkg cukor
fél kk vaníliakivonat
10 dkg krémsajt
Mandulagrillázs:
15 dkg mandula
20 dkg cukor
Előző este elkészítjük a narancsos krémhez az orange curd-öt.
A narancsok héját egy kisebb lábasba reszeljük, belefacsarjuk a levüket, hozzáadjuk a cukrot és a vajat és az egészet gőz fölött addig kevergetjük, míg a cukor és a vaj teljesen elolvad. Ha kész, levesszük a tűzhelyről és félretesszük, míg szobahőmérsékletűre hűl. Ha kihűlt, beleütjük a tojásokat, kézi habverővel jól elkeverjük és kis lángon 12-15 percig kevergetjük, míg besűrűsödik. Mivel a végén maradhat benne tojásfehérje darabka, vagy bármi más, ami nem krémes, ezért érdemes a legvégén átpasszírozni egy sűrűszövésű szitán. Aztán pedig jól megvárni, míg kihűl.
Még aznap este elkészíthetjük a grillázst is. A mandulát (vagy natur mogyorót) felaprítjuk, előkészítünk egy tepsit, amire sütőpapírt helyezünk és egy serpenyőt, amiben karamellizáljuk a cukrot. Közepes lángon hagyjuk, hogy magától szépen folyékony karamellé váljon a cukor. Türelmesen, nem piszkáljuk, mert az nem segít. Ha megvan, akkor gyors mozdulatokra lesz szükség. Fogjuk a mandulát, beleborítjuk a karamellbe, párszor megkeverjük és mielőtt az egész megkötne, gyorsan átöntjük a sütőpapíros tepsire és próbáljuk elegyengetni, hogy ne egy kupac legyen, hanem inkább egy elsimított karamelles mandula. Félretesszük ezt is hűlni.
Eljött a sütés ideje, elkészítjük a két sütialapot:
Először a narancsosat:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kivajazunk és lisztezünk egy sütőformát/vagy ha szilikonból van, akkor csak simán előkészítjük.
2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk.
3. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük.
4. Fokozatosan hozzáadjuk a narancshéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
5. A tésztát a sütőformába töltjük, beleszórjuk a csokis gabonagolyót, majd sütőbe toljuk és kb. 30 percig sütjük, vagy addig, amíg tűpróbával tesztelve jó nem lesz. Vigyázni kell, nehogy közben a teteje megégjen. Ha nagyon pirulna, akkor letakarjuk alufóliával.
Most jöhet a csokis süti:
Ugyanúgy készül, mint a narancsos, csak keverünk a liszthez egy kis kakaóport, narancshéj és csokigolyó nem kerül bele, viszont narancslé igen, valamint a legvégén belekeverünk némi apróra vágott étcsokit. Ha minden megvan, ezt is megsütjük.
Ha megvan a két süti, megvárjuk, míg teljesen kihűlnek. Közben elkészítjük a még hiányzó csokikrémet és befejezzük a narancskrémet is.
A csokikrémhez a csokit és a vajat a cukorral együtt egy kis lábasban közepes lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a vaníliát és a krémsajtot és simára keverjük. Ha megvan, hűtőbe tesszük. (Megjegyzés: Ez a mennyiség egy kicsit sok a tortához, lehet eleve kevesebb csinálni, vagy a maradékot, amit nem használunk fel, hűtőben tárolni pár napig, néha rájárni egy kiskanállal.)
A narancskrémhez elővesszük a már kész, kihűlt orange curdöt, hozzáadjuk a tejszínt és a krémsajtot és simára keverjük.
A kihűlt grillázst egy nagy éles késsel felaprítjuk.
Ha minden megvan, minden kihűlt, akkor összeállítjuk a tortát. A két sütilapot vízszintesen kettévágjuk.
Írom alulról felfelé a sorrendet:
Fél csokis sütilap
Vékony réteg narancslekvár
Grillázs – ízlés szerint – jól fog esni a ropogása!!
A narancskrém 1/3-a
Fél narancsos sütilap
Csokikrém
(esetleg ide is jöhet egy kis grillázs)
Másik fél narancsos sütilap
Vékony réteg narancslekvár
Grillázs – ízlés szerint
A narancskrém másik 1/3-a
A másik fél csokis sütilap
A maradék narancskrém
Grillázs
Hát így állt össze a csodatorta. Elkezdtem kiszámolni, hogy vajon hány kalória lehet. Súlyra kb 2 kg, kalóriában 7000-ig számoltam, utána feladtam…:)
Férjem elvállalta a szülinapi tortám elkészítését. (Volt már rá példa, isteni répatortát sütött.) Mutatom neki, hogy ilyet szeretnék. Erre ő elkezdett hápogni. 🙂 Azt hiszem inkább választok valami egyszerűbbet, ezt pedig megsütöm én csakúgy. 🙂
Hűűűű, ide vele! 😀
Baromi jól néz ki!!!!!!!!A narancs-csoki párosítás pedig *5-ös! 🙂
Nagyon extrán néz ki! Egyszer ettem csokis-narancsos tortát (Bp-i cukrászdából volt rendelve), fantasztikus finom volt!
allati jol nez ki, viszont azt mondom, hogy en nem szeretem a csoki-narancs parost, viszont megkostoltam volna 🙂
Uhhh, de nagyon jól néz ki!!!
eszméletlen jól néz ki!!!!
Jenis :):) nem bonyolult ez egyébként, de ha a férjed süt, örülj bárminek:) és többiek – köszi szépen. Delish, ó, nem rossz neked?:)
Ez tényleg gyönyörűséges
azért arra befizettem volna, hogy egy egész szeletet egyben megpróbál a férjed beburkolni ebből a gyönyörűségből;)
hát majd kipukkadt utána, az biztos is:)
azt szeretném kérdezni hogy sima bolti grillázs is jó lesz hozzá ugye? 😀 ahhoz már nem lesz energiám szerintem 😀
🙂 jó lesz. nem nagy etvasz ez amúgy…
Nagyon szép, 22 cm- s formához, hogy változtassam tésztához valókat?
Szia Doki,Engem is erdekelne nagyobb meretben. Szeretnem megcsinalni en is a ferjemnek a szulinapjara. Imadja a narancsos csokit, szoval ez a torta kapora jon.:)Viszont leirnad legyszi, hogy hogy valtoztassam az aranyokat 26cmes torta eseten?koszii
jujujuj, elfelejtettem válaszolni korábban. elnézést. hát, 22-es formához_? 1,5-tel szorozzatok mindent, az kb annyi lesz szerintem. 26-os formához meg duplázni az alapreceptet. remélem, sikerül!
Megsütöttem a barátnőm szülinapjára és mindenkinek nagyon ízlett! Köszi a receptet!!! (:
ó de örülök, szuper! köszi nagyon!
szia, holnap szeretné megcsinálni a tortát, Férjecskémnek szülinapjára, azt szeretném kérdezni, h mikor a narancs curd-hoz hozzákeverem a tejszínt, azt felvert állapotban, vagy csak simán keverjem hozzá? előre is köszi válaszod 🙂 klaudia
szia klaudia, felvert állapotban add hozzá. sok sikert!! és boldog szülinapot a férjednek:)