Fekete-erdő torta

4

Klasszik, meggyes, csokis, viszonylag sok meló, de látványos desszert. What else? Páratlan élmény, ha kész van.

Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortaformához):
A tortalapokhoz:
75 g olvasztott vaj
150 g cukor
5 db tojásfehérje
9 db tojássárgája
40 g cukrozatlan kakaópor
35 g liszt
3 evőkanál keményítő

1.  Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy 20-22 cm átmérőjű tortatormát. Sütőpapírral béleljük ki/kivajazzuk, és kakaóporral szórjuk körbe.
2. A tojásfehérjéket géppel felverjük, mikor már lágy habbá vált, hozzáadjuk a cukor felét, és kemény habbá verjük.
3. A cukor másik felét a 9 tojás sárgájával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és kikeverjük.
4. A vajas, cukros, tojássárgás tál tartalmához óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot, majd a lisztet, a keményítőt és a kakaóport. A kész masszát a tortaformába öntjük, és 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha kész, félretesszük hűlni.

A meggyhez:
500 g friss meggy
1 dl vörösbor/portói
2 evőkanál frissen facsart narancslé
3-4 szem feketebors összetörve
1  darab fahéjrúd
2-3 cm citromhéj

A meggyet kimagozzuk, minden egyéb hozzávalóval egy lábasba tesszük, és közepes lángon főzni kezdjük. Felforraljuk, majd pár perc forralás után lehúzzuk a tűzről, és állni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, lecsepegtetjük a meggyet, a levét pedig félretesszük, arra is szükség lesz.

A tejszínes krémhez (a lapok közé és a torta tetejére, oldalára):
8 dl hideg habtejszín
zselatin/habfixáló
2-4 evőkanál porcukor

Ha már a torta összeállításánál tartunk, akkor a tejszínt habverővel felverjük, majd a vége felé hozzáadjuk a porcukrot és a habfixálót.

A tetejére/oldalára díszítésnek:
10 dkg étcsokoládé
14-16 szem meggy

Az étcsokoládét apróra vágjuk, a meggyet megmossuk, óvatosan kimagozzuk.

Összeállítás:
Ha a tortalapok és a meggyes keverék is teljesen kihűlt, összeállítjuk a tortát.

1. A megsült tortát három részre vágjuk.
2. Mindegyik lapot meglocsoljuk a meggy lecsepegtetése után félretett boros meggylével.
3. A felvert tejszínhabot habzsákból az alsó tortalapra nyomjuk, úgy, hogy két, koncentrikus kört rajzolunk rá. A két kör között hagyott hézagot kitöltjük a meggyel, majd ráhelyezzük a következő tortalapot, és ugyanígy járunk el.
4. Ha a legfelső tortalap is rákerült, a maradék tejszínes krémmel bevonjuk az oldalát és a tetejét is, aztán az apróra vágott étcsokireszelékkel és a meggyszemekkel díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Eredetileg a Díványon jelent meg.

Előző cikkÁfonyás minitorta
Következő cikkKedvenc barackos süti

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kedves webmester,Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, https://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.Üdvözlettel,info@ossyesrecept.hu