Citromos minimuffinok (tej, cukor és gluténmentes)

8

No, hát nem azt mondom, hogy reggeltől estig megy a mentesprogram, de kacérkodunk egymással. Van, akinek megy ez egyik percről a másikra is, nos, nekem nem, de nem hiszem, hogy ez nagy baj lenne. Az első lépés az, hogy felírom minden nap, hogy mit eszek. Aztán melléírom, hogy tej, cukor, gluténfronton mit sikerült összehozni aznap. Aztán közben persze próbálom kerülni a kis fránya összetevőket, így minden nap egyre kevesebb dolog van a listán, de még van hova fejlődni.

Azt is olvastam valahol, hogy vannak, akik nem a cukor, tejtermékek és a liszt helyettesítésében gondolkodnak, hanem teljesen új szinten sütnek/főznek, hát én nem vagyok biztos benne, hogy ez a része kell nekem. Nem tudom, feltűnt-e esetleg, de elég édesszájú vagyok, úgyhogy az a minimum, hogy alkalmanként legalább valami hasonló ízvilágot kapjak, mint eddig. Semmi ízű rémes kölespudingokkal nem fogok sokra menni, kínozni meg nem akarom magam, az már régen rossz, ha megszakad a szívem egy brownie láttán és ráborulok a szőlőmaglisztre bánatomban. Szóval én igenis próbálok szokásos sütiket átvariálni, váltakozó sikerrel. Csináltam például egy tökmagos édes kekszet, jól megnyomtam tökmagliszttel, amitől libafs zöld, de ami ennél is szomorúbb, rettenetes ízű lett, úgyhogy az például betli volt. Az egészben szerintem egyébként főleg a reggeli és a desszertvonal nehéz. Ebédet főzni viszonylag könnyű, úgyhogy a kihívás a kekszek, sütik, tejes reggelik megoldásában van, feltételezve, hogy mondjuk tízórai/uzsonnaidőben gyümölcsöt eszünk. Még szerencse, hogy azokat lehet.

Itt is van egyből egy reggeliötlet, citromos minimuffinok gesztenyeliszttel.

Hozzávalók:
2 db tojás
40 g nyírfacukor
40 g kókuszolaj
60 g gesztenyeliszt (Nature Cookta)
fél tasak sütőpor
1 citrom reszelt héja és leve

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a nyírfacukorral és a kókuszolajjal, majd hozzáadjuk a citromok reszelt héját és levét és végül a gesztenyelisztet és sütőport is.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a fenti tál tartalmához keverjük. Minimuffin formába (vagy más sütőformába) adagoljuk és 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.

(Nem akarok a paleoval dobálózni, mert nem tudom egészen pontosan eldönteni, hogy honnantól paleo, de talán ez közel van hozzá. A sütőpor kérdéses.)

Továbbra is ezt az online bioboltot ajánlom, vidékieknek pláne.

Előző cikkBanános muffin minden nélkül (tej, cukor és lisztmentes)
Következő cikkDupla csokis minitorták eperrel

8 HOZZÁSZÓLÁS

  1. hát ezen most jót mulattam, mert nekünk is sikerült a hétvégén egy libafosnál is zöldebb, amolyan mosogatószivacs-súrolós-zöld-része zöld kenyeret sütni, szintén volt benne tökmag. és remek volt nézni, hogy a sütőben még csak a teteje volt zöld, aztán ahogy kihűlt szép lassan sötétzöldült el az egész mű. amúgy finom, csak ránézni rémes 🙂

  2. Tu quoque, Brute, fili mi?Remélem nem állsz át te is arra az oldalra…Ha orvosi javaslat van az más, ha az ember lánya kísérletez az más… Csak félek hogy egyre többen hiszik, hogy ez az egyetlen helyes táplálkozás.Nagymamám világháborún, éhezésen keresztül, zsíron, szalonnán és fehér kenyéren, túrón, tejfölön élt és ennek ellenére szép 92 évet tudhatott maga mögött. Ha nincs betegség a háttérben akkor egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás is pont elég.Tudom, nem Téged kell meggyőzzelek, de félek ettől a trendtől, félek hogy az emberek nem gondolkoznak csak utánoznak…Médea

  3. Jenis, nem orvosi javallat. magamtól. de egyelőre kísérleti jelleggel, kíváncsi vagyok. és még nem is sikerült teljesen átállni… rita – sok a tejérzékeny olvasóm és próbálok nekik is ajánlani ezt-azt. médea – szerencsére nincs orvosi oka. annyiban a trend érdekel, hogy nagyon sokan írnak, hogy mit mivel helyettesítsenek, mert ki erre, ki arra allergiás/érzékeny. plusz kíváncsi is vagyok, hogy lehet minden nélkül finomakat sütni. szóval ahogy mondtam korábban, kirándulás.. de tervezem a hazatérést, nem örökre mentem, nyugi:) én is a mértékletesség híve vagyok, nem a szélsőségeké, de meglátjuk, mit sikerül kihozni ezalatt a pár hét alatt. és legalább jó sok olvasóm örül ezeknek a recepteknek:)