Banános muffin minden nélkül (tej, cukor és lisztmentes)

5

Hah, itt a puffinon ilyen recept, jó mi? Pedig igen. Sodródok az árral, most, hogy a csapból is a paleo és a mindenmentes táplálkozás folyik, nehéz nem észrevenni a „trendet”, így – egyelőre – kísérleti jelleggel teszünk egy kis roadtripet a sötét helyett napos oldalra, meglátjuk milyen sikerrel.

A blog eddig nyilván nem erről volt híres, van is, aki pont ezt szereti, hogy nincsenek „fura” dolgok, de közben meg egy csomóan kérdezitek, írjátok, hogy mit mivel lehet helyettesíteni, szóval bízom benne, hogy nem fogtok elpártolni. (Nem lesz egyébként minden egyes recept mindenmentes, mivel egy csomó receptem vár még a sorára, és a srácok egyébként is kapnak „mást” is, úgyhogy no worries.)
Egyelőre barátkozunk a liszt helyetti lisztekkel és a tej helyetti tejekkel, majd jól elmondom, hogy alakul a liaison. Azt tudom, hogy nálam például a teljes kiőrlésű liszt nem nagyon, vagy helyesebben nagyon nem jött be – nem mintha most számítana, mivel a gluténmentes körből azok is kiesnek, szóval ezt csak úgy mondom.. A „hogyan tegyünk tönkre egy tökéletesen működő receptet és olvasszuk le a lelkes mosolyt a férjünk arcáról” versenyben a teljes kiőrlésű liszttel készült pizza mindenképpen dobogós, de elevenen él az emlékezetemben 5-6 évvel ezelőttről egy korpából készült muffin is, ami szintén inkább ölni jó, mint enni. Ha ettél már rémeset, hát az az. Ezektől megkímélek mindenkit, csak olyat fogok közölni mentes-témában, ami tényleg ízlik.
Úgyhogy jönnek a nyírfacukros, spéci lisztes témák – meglátjuk, milyen sikerrel. Őszinte leszek, mást ne várjatok. Az biztos, hogy nem olcsó dolgok ezek, legalábbis vannak, amik nem olcsók. Erre persze az a válasz, hogy inkább költsük erre, mint aztán pár év múlva gyógyszerekre a pénzt. Hát lehet, igen, van ebben valami.
Elsőként itt ez a muffinrecept. Reggelire, tízóraira kiváló, csak a csomagolással kell vigyázni, mert nagyon mázgás, zsíros nyomokat hagy, úgyhogy csak óvatosan, ne a vadiúj tankönyv mellé rakjátok a gyerek táskájába.
Hozzávalók kb. 12 db muffinhoz:
1 db banán
2 db tojás
2 evőkanál nyírfacukor
200 ml kókusztej (konzerv, de lehet saját készítésű is, nem egy rocket science)
100 ml víz
1 tk vanília kivonat
2 ek kókuszolaj  (ez helyettesíti a vajat, nincs kókuszíze, nem is drágább a vajnál amúgy)
100 g szárított áfonya
80 g dió
150 g zabpehely
50 g kókuszreszelék
1 tk szódabikarbóna
1. A diót apróra vágjuk, a zabpelyhet sodrófával apróbbra törjük/aprítógéppel kicsit ledaráljuk (nem teljesen).
2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és előkészítünk egy muffinformát. Muffinkapszlikkal béleljük ki a mélyedéseket.
3. Egy tálba kimérjük a zabpelyhet, diót, kókuszreszeléket, szódabikarbónát és szárított áfonyát és elkeverjük.
4. Egy másik tálban elkeverjük a kókusztejet, a vizet, a kókuszolajat, a tojást, a nyírfacukrot és a vaníliát és hozzákeverjük a villával szétnyomkodott banánt is.
5. A két tál tartalmát összekeverjük, majd a muffinformába adagoljuk és kb. 20 percig sütjük. (Itt most nem kell úgy számolni, mint a szokásos muffinoknál, hogy 2/3-ig töltjük a mélyedést, mert ez nem fog annyira megnőni, sőt, alig nő meg.)
Innen van a recept alapötlete. Paleonak nem paleo, mert ha jól tudom a zabpehely miatt nem az, és emiatt talán a gluténmentesség is kérdőjeles.
És hogy hol lehet beszerezni, ez még a gyakori kérdés. Én ezt a webáruházat ajánlom, itt kb. minden van, ami kellhet. Egyébként tudtok 10% kedvezményt is kapni, ha beírjátok a puffin12 kuponkódot a vásárlás során, úgyhogy ennyi jó hír van.
Előző cikkKókuszos túró rudi torta – Petra-torta
Következő cikkCitromos minimuffinok (tej, cukor és gluténmentes)

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. én úgy tudom a zab azért csak kompromisszumos paelo, mert nem biztosított, hogy más gabonáktól mentes környezetben dolgozzák fel/csomagolják, és így a gluténmentessége is megkérdőjelezhető. de hát ennyi belefér. nekem 🙂