Kávés torta – BB-torta 14.

11

Megint egy BB-torta, amiből mindenki ehet, csak az ünnepelt nem, jófej anyuka vagyok, na. Pedig jófej vagyok, csak pár dologban vagyok szigorú, becsszó. Sőt, igazából versenyjófejek vagyunk Brúnóval. Álmomban nem gondoltam volna például, hogy tud 3,5 órát aludni egyhuzamban, fényes nappal, pedig ő csak olyan okos volt, hogy ezt élete eddigi leghosszabb, 4,5 órás (Balatonfüred-Debrecen) autókázására időzítette, így csak viszonylag rövid ideig kellett az „A csitári hegyek alatt” című opuszt és társait freestyle-ban nyomnom, de cserébe az a rövid idő éveknek tűnt… A legszebb pillanat egyértelműen az volt, amikor már önmagában semmilyen trükk nem volt elég, így egyszerre üvöltött a zeneovi cd (plusz Brúnó), Lacival ketten próbáltuk kísérni a dalokat minimum négy szólamban, olyan hangokon, amelyekről nem is tudtam, hogy léteznek, mellette én a sesame street könyvön dobolva adtam a ritmust, másik kezemmel meg kukucsost játszottam a baseballsapkájával, tudomást sem véve arról, hogy az összes létező telefonunkat elhajította már valahova, vagy, hogy a gyomrom is felfordult, mert az elmúlt 10 percet azzal töltöttem, hogy becsatolva próbáltam az anyós ülés alá bekúszni, hogy megtaláljak egy kupakot, amit 10+1 perccel ezelőtt hajított el és most nem érti, miért nincs mit rárakni a kis üvegére. És mindezt hiába, mert rappelhetünk mi hopp juliskát alsó-newyorki akcentussal, vagy dobolhatok, mondókázhatok búgó hangon órákig, ha egyszer a nyugalom kulcsa a H&M katalógus, azon belül is a fehérneműs csajok (no nem egyévesek, hanem felnőtt bulák) fotóinak nézegetése… De legalább megvan a megoldás:)

A legutóbbi miniszülinap alkalmából készült ez a süti, az ötlet a csudálatos Rachel Allen Cake című könyvéből jött, a cappuccino squares nevű tételt szerveztem át egy picit. Elég jó lett.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
100 g puha vaj
50 g cukor
2 db tojás
160 g liszt
1,5 kiskanál sütőpor
50 ml tej és 1 kiskanál nescafepor

A krémhez:
50 g puha vaj
50 g krémsajt
50 g cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1,5 evőkanál tej
1 kiskanál nescafepor

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és előkészítjük a sütőformát. Ha nem szilikon, akkor kivajazzuk és kilisztezzük.
2. A tészta hozzávalóit előkészítjük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, kikeverjük, majd az összes többi hozzávalóval összeöntjük és alaposan kikeverjük  – ha van, gépi habverővel.
3. A tortaformába öntjük a masszát és kb. 30 percig sütjük. (tűpróbával teszteljük) Ha kész, félretesszük hűlni.
4. Közben elkészítjük a krémet: a hozzávalókat habverővel kikeverjük és hűtőbe tesszük.
5. Ha a süti kihűlt, a tetejét megkenjük a krémmel és tálalásig hűvös helyen tároljuk.

Előző cikkBumba-saláta
Következő cikk6 éves a blog

11 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Tegnap elkészítettem, ma lesz Anyukám születésnapi torta meglepije. 🙂 Azt mondjuk bevallom őszintén, hogy lehet kiskanállal fogjuk enni, mert nekem a ‘krém’ konkrétan totál híg lett, de rázuttyingottam a torta tetejére, aztán vagy rádermed délig, vagy nem, de az biztos! 🙂 Viszont kóstolgatás közben konstatáltam, hogy finom, úgyhogy talán baj nem lesz. Lehet fotót nem nagyon hozok róla, de még van remény!!! 😀 (itt jegyezném meg, hogy természetesen tudom, hogy ott hibáztam, hogy én rendes kávét tettem bele és nem instant-ot, de nagyon erős, rövid kávét főztem, több hozzávalóval nyomattam a krémet, mert én 24 cm-es tortára készítettem, de ez van…néha nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnénk. 🙂 ) Szurkolj, kérlek! 😀

  2. szia, én így csináltam, ahogy le lett írva. lehet, hogy a nescafe jobban színezte, mint a tied, attól lett sötétebb… de ez csak tipp. a krém pedig annyi volt – legalábbis mindig többször ellenőrzöm, h jót írjak le:). nem kell sok, vékony az a réteg a tetején.