Narancsos-csokis torta – BB-torta 13.

2

A 12., vagyis az egyéves torta kimaradt. Nem azért, mert elmaradt, hanem mert nem volt jó. Épp megint tej és tojáspara volt, nyilván én keltettem és nyilván feleslegesen, de így szegény kicsi Brúnóka az 1. szülinapjára csak egy igen fura tortát kapott, aminek a tölteléke például egy gyümölcsös rizs volt, a tésztája almás, és az állaga, mint a gumi. Ez van. Ő persze eszegetett belőle, de nem kerül be a nagy könyvbe, az egyszer biztos. Ez a kis narancsos csokis a 13 hónapos miniszülinapjára készült, persze ő csak a piskótából kapott – a masszív csokitúladagolást megelőzendő.

Hozzávalók:
2 db tojás
5 dkg vaj
2 db narancs
5 dkg cukor (nyírfacukor)
8 dkg liszt
2 kk sütőpor

A csokikrémhez:
5 dkg vaj
10 dkg étcsoki
1 narancs reszelt héja
1 ek porcukor

+narancslekvár

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor kivajazzuk és kakaóporral megszórjuk. Szilikon esetén nincs más tennivalónk.
2. Az egyik narancs héját lereszeljük és kifacsarjuk a levét egy tálba. A vajat megolvasztjuk.
3. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat összekeverjük a cukorral, a narancshéjjal, a puha vajjal és a kifacsart narancslé felével (A másik felét megisszuk:). A fehérjét kemény habbá verjük és ha megvan, akkor a sütőporral elkevert liszttel  felváltva a tojássárgás keverékhez adagoljuk. Óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, összekeverjük. A tortaformába öntjük és kb. 20 percig sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
4. A csokikrémhez a vajat megolvasztjuk egy kis lábasban, hozzáadjuk a csokit és addig kevergetjük, míg az is teljesen meg nem olvad. Aztán hozzáadjuk a porcukrot és a narancshéjat és félretesszük, hogy teljesen kihűljön. (Ha már nem meleg, akkor hűtőbe is rakhatjuk.)
5. Ha a torta és a csokikrém is teljesen kihűlt, akkor összeállítjuk a minitortákat (természetesen nem muszáj minitortákat gyártani, lehet nagyban is játszani:)
A tortalapból kisebb köröket vágunk ki, azokat kettévágjuk, az alsó lap tetejét megkenjük narancslekvárral, a felső lap alját a csokikrémmel. Az alsóra ráhelyezünk egy szelet narancsot, ráhelyezzük a tetejét és kívül és felül is megkenjük csokikrémmel. Tálalásig hűvös helyen tartjuk.

Előző cikkLucas-saláta
Következő cikkKakaós alapsüti

2 HOZZÁSZÓLÁS