Ez a Martha Stewart keksz adta az ötletet, ez a másik, korábban már vizsgázott marcipános pedig a receptet, Anyukám a mogyoróvajat, én meg a szívemet, lelkemet, a csít, a kitartásomat és mindent, amit csak tudtam:) Na jó, maradjunk annyiban, hogy elkészítettem és kész. Elég jó lett. Más kérdés, hogy lapátnyi méretű kekszeket készítettem, ennél érdemes kisebbeket gyártani, mert mire a végére érsz egynek, lemegy a nap. Vagy ilyenkor mit kell mondani, az utolsó önkéntes is leteszi a hólapátot.
Hozzávalók 40 db kész kekszhez (normál méret, nem óriás)
270 g liszt
30 g kakaópor
1 csipet só
2 csapott teásk. sütőpor
70 g porcukor
200 g hideg vaj
1 tojás
1 ek. tejszín ha szükséges
Töltelék:
néhány kanál mogyoróvaj
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit.
2. A lisztet, a kakaóport, a sót, a porcukrot, a sütőport alaposan elkeverjük, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást és összeállítjuk a tésztát. Ha kisebb a tojás egy ek. tejszínt adunk még hozzá. A tésztából darabokat tépkedünk, gombócot gombócozunk belőle és a tepsire helyezzük majd tenyérrel ellapítjuk. (csak a tészta felét használjuk el, a másik fele majd a fedő lesz).
3. Minden lapra kanalazunk egy kiskanálnyi mogyoróvajat, picit ellapítjuk, majd egy másik tésztalappal fedjük be, a széleit kicsit lenyomkodjuk és ha minden megvan, sütőbe toljuk és kb 10-12 percig sütjük.
Ha mogyoróvaj helyett nutellát használok, attól még lehet jó. Nem tudom találok-e mogyoróvajat 🙁 Bár most tudtam meg, hogy az sós.
Köszi
igen, az sós. nem tudom, működik-e, a nutellának kicsit más az állaga, mint a mogyoróvajnak. szerintem az hígabb, de meg lehet próbálni, hátha nem áztatja át.