Marokkói gyros – kefta

0

Legalábbis nekem minden gyros, ami pitába kerül. Jamie Oliver Jamie belevág című könyvéből jött a recept, ő mondja, hogy marokkói, én meg hiszek neki, mer’ olyan vagyok.  Nem voltam még Marokkóban és nem is tervezem egy ideig a látogatást, a top50-es listámon nem szerepel úticélként, de attól ez még finom. Újabb fasírtvariáció, ami majdnem olyan jó, vagy jobb, mint a citromos verzió, pedig az is elég jófajta. Ha kicsit bátrabb lettem volna, Brúnónak is adtam volna belőle, ő is tutira megette volna. A kis beles:)

Hozzávalók:
500 g darált sertés hús (de inkább marha)
1 db lilahagyma
1 kiskanál őrölt koriander
1 kk őrölt római kömény
1 kk fűszerpaprika
1 cm gyömbér
só, bors

1 db lilahagyma
1 db paradicsom
fél citrom leve
olívaolaj

pita
natúr joghurt
chililekvár/chiliszósz

1. A gyömbért megpucoljuk, a lilahagymát szintén és mindent beledobálunk a hiperszuper aprítógépbe (hús, lilahagyma, fűszerek, gyömbér). Jól felaprítjuk a géppel – ha ez nincs, akkor kézzel apróra vágjuk a lilahagymát és belereszeljük a gyömbért és úgy gyúrjuk össze mindennel. Ha megvan, kicsit lefedjük és félretesszük.
2. A másik lilahagymát felkarikázzuk, a paradicsomot kockázzuk és egy tálba rakjuk. Ráfacsarjuk fél citrom levét és meglocsoljuk pár evőkanál olívaolajjal és átforgatjuk az egészet.
3. Olívaolajat hevítünk serpenyőben, a húsmasszából gombócokat formázunk és közepesnél kicsit nagyobb lángon mindkét oldalukat átsütjük.
4. Vagy ügyesek vagyunk és készítünk saját pitát, vagy lusták vagyunk és veszünk boltit, ebben az esetben 220 fokos sütőben sütjük úgy 5 percig, közben egyszer megfordítjuk őket.
5. Ha minden kész, akkor összerakjuk a gyrosunkat: a pita tetejét levágjuk, szétnyitjuk a zsebet. Rakunk bele egy kis joghurtot, egy kis chiliszószt, egy kis lilahagymás-paradicsomos cuccot és egy-két húsgombócot is.

Előző cikkDívány
Következő cikkKakaós-mogyoróvajas keksz