Fűszeres szakácskönyv

0

Bár itt a blogon többségben vannak az édességek, sokszor mondom, akár hiszitek, akár nem, hogy igenis eszünk mást is. Húsételeket is, tésztákat, miegymást. Csak ritkábban kerülnek fel ide, mert azok kevésbé türelmes ételek, nincs idő nagyon fotózgatni, enni kell, ha kész van, nincs kecmec. Így például viszonylag meglepő lehet számotokra, hogy mennyire szeretek bizonyos indiai, kínai és thai kajákat. Jó mi? Tényleg. Nem rengeteget, de amit ismerek és el tudom készíteni, azokat nagyon. Más kérdés, hogy családilag nem feltétlenül tudom ezt képviselni, mert nem mindenben egyezik az ízlésünk, de van az úgy, hogy az van, amit én akarok, és akkor esszük az indiait két napig, ha tetszik, ha nem.


Mostanában például a Tericum kiadó által megjelentetett Fűszeres szakácskönyvből jönnek az aktuális kedvenceim, és nem bírok velük betelni. Egyik kedvencem a kókuszos-gyömbéres csirke, annyira finom, hogy napokig tudnám enni, a másik ilyen a mexikói joghurtos mandulás csirke. Isteni. Komolyan. Igény szerint elmondom, hogy kell csinálni, én meg küldök egy karácsonyi lapot a szerzőnek hálám jeléül. John Gregory Smith a szerző egyébként, kép alapján fiatal, jóvágású fickó, aki pár éve gondolt egyet és elkezdett fűszereket, fűszerpasztákat forgalmazni a Mighty Spice nevű cégével. Ha már neki ilyen jó neve van, akkor a cégnek is választott egy frankót, komolyan, Mighty Spice, milyen jó már.

Ez van a honlapján: Egyszerű misszió, nyilván ez van a könyv mögött is – bevinni a fűszereket a konyhába, mert fantasztikus ízük van, egyszerű használni őket és mindenhol megtalálhatók. És igen. Ez amúgy az édességeknél is így van, megkóstolsz egy jó almás sütit fahéjjal vagy fahéj nélkül, hát zongorázni lehet a különbséget. Oder vanília, oder kardamom, oder gyömbér. Érted-e, érted ugye?
Egyébként a könyv maga receptgyűjtemény egy lelkes főzni szerető, világot járt szakács konyhájából, nem egy világhírű tv-séf szakácskönyve, nincsenek is benne story-k, sem hangulatfotók. 1 recept, 1 fotó. A képek egyébként nagyon igényesek, a receptek alaposak, minden recepthez ajánl 2-3 másik receptet a könyvből, hogy tudd, nagyjából milyen menüt állíthatsz össze. Levesek, húsok, szárnyasok, halak, vega ételek, rizsek, tészták, desszertek vannak benne, plusz fűszermutató, ami nyilván alap egy ilyen könyvnél. Sok ázsiai, keleti, déli ízvilágú recept van benne, nem a shepherd’s pie és a az angol karácsonyi puding fűszeres verzióira kell számítani. Ázsiai, mexikói, arab ízvilág ez inkább, de még az ilyen magamfajta óvatosduhajok is simán találnak benne bármikor bevethető finom recepteket.

John Gregory Smith: Fűszeres szakácskönyv
Tericum Kiadó
2012
224 oldal
5970 Ft

Ha netán szívesen főznél ebből a könyvből, akkor az a jó hír, hogy most megnyerheted. A Tericum kiadó felajánlott egy példányt nyereményként. Két kis kérdéskére kell válaszolni:

1. Sorolj fel legalább 2 könyvcímet Frances Mayestől: itt a segítség hozzá, tájak, emberek kategóriában keresgélj:)
2. Írd meg, miből áll Nálatok a karácsonyi menü! De írhattok megint pluszban szuperkedveseket és szépeket én meg majd nagyon fogok örülni neki:)

A válaszokat a puffinjatek(kukac)gmail(pont)com címre várom 2012.12.06. éjfélig.

Eredményhirdetés 7-én, pénteken.

A nyertes itt lett kihirdetve, de a biztonság kedvéért ide is kiírom: Gáspárné Süttő Anna

Előző cikkSütik minden mennyiségben
Következő cikkMandulás-rumos torta – BB-torta 10.

1 hozzászólás

  1. A piskóta sütése előtt a sütőt 200 fokra kell kapcsolni, majd amikor betesszük sülni vissza kell venni 180 fokra, és ezen a hőfokon kell sütni végig a piskótát. A torta formának csak az alját szabad kivajazni illetve sütő papírozni, az oldalát nem szabad! Sülés közben az első 20 percben tilos az ajtót kinyitni. És persze egy jó recept is kell hozzá! 🙂