Narancsos tiramisus torta – BB-torta 8.

0

Tegnap már a 8. miniszülinapot tartottuk Brúnónak, úgyhogy íme itt a nyolcas torta Tőgyössel a háttérben. Szerintem egyébként Brúnó már tényleg azt hiszi, hogy a habverő az egy testrész, vagy legalábbis nekem a kezemből az nőtt ki, de majd ha nagyobb lesz, rendezzük az ilyesfajta tévképzeteket:)

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
2 tojás kettéválasztva
5 dkg Xukor (nyírfacukor)
4 dkg vaj
1 narancs reszelt héja
2-3 ek narancslé
4 dkg liszt
1 ek kakaópor
fél csomag sütőpor

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kivajazunk és lisztezünk egy sütőformát/vagy ha szilikonból van, akkor csak simán előkészítjük.
2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.
3. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük.
4. Fokozatosan hozzáadjuk a narancshéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet és a kakaóport. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
5. A tésztát a sütőformába töltjük és kb. 20-25 percig sütjük, vagy addig, amíg tűpróbával tesztelve jó nem lesz. Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl

Hozzávalók a tiramisuhoz:
25 dkg mascarpone
1-2 narancs reszelt héja
3 ek narancslikőr/narancslé
150 ml tejszín
3 ek cukor
pár darab babapiskóta
+ kb 1 dl narancslé

1. A mascarponét elkeverjük a narancslikőrrel, a reszelt narancshéjjal és a narancslével.
2. A tejszínt a cukorral felverjük, ha kész, hozzákeverjük a mascarponés kutyulékhoz.

Ha a sütialap teljesen kihűlt, akkor pár darab babapiskótát megáztatunk az 1 dl narancslében, majd rákenjük a mascarponekrém felét a sütire, ráhelyezzük a narancslével átitatott piskótákat és végül rákanalazzuk a maradék mascarponekrémet. Hűtőbe toljuk legalább 2-3 órára.

Előző cikkCitromos-kókuszos sütemény
Következő cikkBounty-brownie