Mákos keksz citromos-mákos krémmel

0
A duplán diós keksz mákos tesója, kicsit felturbózva citromkrémmel.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg darált mák
10 dkg porcukor
csipet só
20 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája

A krémhez:
1 dl tej
2 ek liszt
1 cs vaníliás cukor
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja

Lemon curd, vagyis citromkrém

A lisztet, mákot, porcukrot és sót a vajjal összemorzsoljuk, aztán hozzáadjuk a tojássárgáját, egybegyúrjuk, rudat formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük minimum 2 órán át. A sütőt 180 fokra melegítjük. A rudat kivesszük a hűtőből és éles késsel szeleteket vágunk belőle, azokat sütőpapíros tepsire helyezzük és kb 10 percig sütjük. De figyeljünk, lehet, hogy kevesebb is elég, ha a szélei kezdenek megpirulni, vegyük ki!

A krémhez a tejet a liszttel és a vaníliáscukorral elkeverjük, felfőzzük és félretesszük, míg kihűl. Akkor aztán hozzákeverjük a vajat, a porcukrot és a mákot. Hűtőbe tesszük, hogy dermedjen.

Ha megdermedt a krém és a keksz is kihűlt, akkor keksz-szendvicseket készítünk: Megkenjük a kekszet egy kis citromkrémmel, ráadagolunk egy kiskanálnyit a mákos krémből és lefedjük egy másik keksszel.

Előző cikkSpéci narancsos süti
Következő cikkTúrós lepények kolbásszal, paradicsommal

1 hozzászólás