Töltött hagyma és Nők Lapja

0

Na, ez is elmúlt. Lekerültem a polcokról:) Új szelek fújnak, az eheti Nők Lapjában már nem vagyok benne – legalábbis tudtommal nem… Remélem, nem raktak be valami vad heavy metalos CD mellé illusztrációs fotónak. (Ennél sokkal cifrábbak is eszembe jutottak, csak az nem mutatna itt jól…)

Szóval elmúlt a hét, amikor ott voltam a hetilapban, amit már a Nagymamáim is olvastak 25-30 évvel ezelőtt. Nekem, aki ezt a blogot – nagyon következetesen – mindig is hobbinak tekintettem, és – valószínűleg pont emiatt – nem rendelkezek világraszóló gasztronetworkkel, sem óriás múlttal, sem hatalmas szakmai tudással, sem semmivel, ami a gasztrovilágban való érvényesüléshez nem árt, ha van, na szóval nekem azért ez nagy dolog:)


Lényeg a lényeg, két recept szerepelt a magazinban, egyik sem süti. Erről majd írok máskor, most legyen elég annyi, hogy ez egy töltött hagyma, amitől nem kell megijedni, mert nem hagymás igazán, sőt. Kifejezetten jó, de ha nagyon nem tetszik a hagyma benne, akkor tölthetitek a tölteléket gombába is pl.


Hozzávalók 4 adaghoz:

4 nagy fej vöröshagyma

4 szelet bacon/húsvéti sonka

2 gerezd fokhagyma

5-6 evőkanál reszelt sajt (pl. parmezán vagy Gouda)

4 evőkanál zsemlemorzsa

petrezselyem

só, bors

vaj – a tepsi kikenéséhez

  1. A bacont felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk.

  2. A vöröshagymákat megtisztítjuk és forrásban lévő sós vízben 8-10 percig főzzük. Szűrővel kiszedjük a vízből és pár percig hűlni hagyjuk a hagymafejeket.

  3. A hagymák alját és tetejét levágjuk. Alul csak annyit, hogy talpa legyen a hagymáknak, felül egy kicsit többet. Óvatosan kiszedjük a belsejüket, úgy, hogy csak a két külső réteg maradjon meg. A kiszedett hagymabelsőt félretesszük.

  4. Kivajazunk egy kisebb tepsit és ráhelyezzük az üres hagymákat. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

  5. A töltelékhez apróra vágjuk a félretett hagymát, a fokhagymát, kb. 1-2 evőkanálnyi petrezselymet és a megpirított bacont. Hozzáadjuk a zsemlemorzsa és a reszelt sajt 2/3-át, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kézzel összegyúrjuk a masszát.

  6. A hagymákba adagoljuk a tölteléket, tetejükre rászórjuk a maradék reszelt sajtot és zsemlemorzsát. Ha maradt a töltelékből, akkor nedves kézzel gombócot formázunk belőle és ezt is a tepsire rakjuk.

  7. A töltött hagymafejeket 25-30 percig sütjük. Ha megpirult a tetejük, akkor kész is.

Előző cikkGyömbéres mézeskalács keksz
Következő cikkAjándéktipp: Okostelefon csokiforma

1 hozzászólás

  1. Annyira jókor írtad…! Napok óta töröm a fejem a töltött hagymán. Mondjuk nálunk a húsféle nem játszik, anélkül meg picit szegényes lenne így, ezért még kiötlök valamit, amit belerakhatok.

  2. Nálunk a családban a Nők Lapja AZ újság, és nagyon örültem, hogy viszontláthattam a hasábokon „az egyetlen gasztrobloggert, akit élőben láttam” :)A férj fotóz engem témában nálunk eddig csak körözési fotó minőségű felvételek születtek, szóval az előzetes parát abszolút megértem…A receptek meg jók, mint mindig:)

  3. Doki, nem csak neked jelentett sokat. Ez a második Nők Lapja, amit megvettem (ffi létemre), az elsőt egy nőgyógyász miatt, de ez a blog nem erről szól. 🙂 Ha rovatod lesz, elő fogok rá fizetni. Ha meg Lutra albumod, árulni fogom a Blahán.