Tökéletes túró rudi torta – a legjobb, ami történhet vele

0

Nem mintha szorult volna bárminemű javításra a már korábban bemutatott torta, de álmomban ért a gondolat, hogy ezt még így meg kellene próbálni, és hát ez legalább egy olyan álom volt, amit meg tudok valósítani, akkor meg why not. Tavaly például, amikor állandóan teniszmeccseket néztem, akkor rendszeresen azt álmodtam, hogy engem Andy Murray (az utóbbi évek top 5 férfi teniszezőinek egyike..) tanít teniszezni, de én akkora májer voltam álmomban, hogy a szerválásnál én mutattam meg neki, hogy hogy kell azt jól csinálni – pedig amúgy életemben nem teniszeztem még sajnos. Hát ez valószínűleg nem fog egyhamar bekövetkezni, ezért kell megragadni az egyszerű dolgokat.

A lényeg az, hogy a korábbi verzióban csokis darált kekszes alapja van a tortának, de az nem mindig áll jól össze, és nem feltétlenül szeletelhető szépen, ezért az alapot lecseréltem egy egyszerű browniera. És milyen jól tettem. Nagyon frankó lett. Próbáljátok ki így (is)!. Szerényen, ezt már tökéletesnek minősítem és nincs szükség további álmokra:)

Brownie meets túró rudi torta – mi lehet ennél jobb?

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
A brownie-hoz:
65 g étcsoki (nálam minimum 60%-os)
65 g vaj
85 g cukor
1 tojás
35 g liszt

A többi részhez:
25 dkg túró
1 dl tejszín
2,5 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
2 gr zselatin

25 dkg túró

1 dl tejszín
2,5 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
2 gr zselatin
14 dkg étcsoki ((nálam minimum 60%-os))
Elkészítjük a brownie-alapot:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.

Ha kihűlt a brownie, visszatesszük a formába és elkészítjük a túrós rétegeket.

(AZ EGYSZERŰBB és GYORSABB VERZIÓT lentebb találod)

Az első réteghez a tejszínt a zselatinnal együtt felmelegítjük, kicsi lángon, kevergetve, éppen csak addig, amíg a zselatin feloldódik (de ne forraljuk hosszasan, mert akkor bukjuk a zselírozást). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromhéjat, cukrot és végül a túrót és jól elkeverjük. Ha nem elég édes, nem elég citromos, akkor még korrigáljuk, ha ízre jó, akkor ráöntjük a brownie alapra és hűtőbe tesszük.

Kb. két óra elteltével megolvasztunk 7 dkg étcsokit egy picike olajjal, ha szépen megolvadt, akkor gyorsan kivesszük a hűtőből a tortát, ráöntjük a csokit – szinte azonnal meg is dermed – de azért még visszatesszük a hűtőbe. Elkezdjük készíteni a második réteget, ugyanúgy, ahogy az elsőt csináltuk. (Tejszín+zselatin felmelegítés+cukor+citrom+túró) Ha kész, ráöntjük a már meglévő rétegekre és nyomjuk vissza a hűtőbe.

Újabb 2-3 óra elteltével megolvasztunk kb. 10 dkg étcsokit, és ha megolvadt, akkor ezt ráöntjük a torta tetejére, megvárjuk, míg megdermed – ha kell, visszatesszük még a hűtőbe kicsit – de egyébként készen vagyunk, tálalhatjuk a tortát.

Egyszerűbb, gyorsabb verzió a túrós részhez:

50  dkg túró
2 dl tejszín
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag dr oetker zselatinfix

Ezt mind összekeverjük, a felét a brownie-ra terítjük, meglocsoljuk olvasztott étcsokival, hűtőbe tesszük 5-10 percre, aztán rákenjük a maradék túrót, annak a tetejét is meglocsoljuk olvasztott étcsokival és hűtőben dermesztjük kb 1 órát.

Tipp a csokibevonatra:
A fenti képen látható összefüggő csokiréteg a tetején szépnek szép, de nehezen vágható, ezért az utóbbi időben inkább úgy szoktam csinálni, hogy nem kenem szét a csokit, hanem kiskanállal csorgatom az étcsokit rá és össze-vissza cikázok felette, így lesz is rajta sok csoki, de vágható is marad.

Előző cikkMustáros hús
Következő cikkFetás-baconös frittata

1 hozzászólás

  1. Szia! A hétvégén szeretném ezt a tortát elkésziteni a barátom születésnapjára. Egy kérdésem lenne a zselatinnal kapcsolatban. Nekem lapzselatinom van, abból mennyit használnál az egyes rétegekhez? Nem találtam semmiféle útmutatást erre vonatkozóan, h 1 lap hány gr-nak felel meg…KösziEszti

  2. Köszönöm a választ! Azóta elkészült és nagyon nagyon finom lett! Hát a szeletelése nem túl fotóbarát, nekem repedezik a csokiréteg (lehetséges, h ezért találhatók a blogokon csakis egyben lévő torta fotók??) de sebaj, az íz kárpótol! Köszi a receptért.Eszti

  3. Nagyon kezdő bloggerként ez az első kommentem! 🙂 Először is köszi a receptet, a torta a hűtőben csücsül, a készítés közbeni kóstolgatás alatt jónak találtatott! 🙂 A szeletelés módjáról és a végleges ízéről majd később tudok nyilatkozni… 🙂

  4. Én most hétvégén csináltam meg, mert iszonyúan tetszett a recept. Szuper lett, csak ajánlani tudom, és brownie-val tényleg jobb, mint az eredeti, mert mi eleve brownie rajongók vagyunk. A tetején a csoki még nem sikerült jól, mert alig lehetett vágni, de ízre tökéletes!

  5. szerintem a TÚRÓRUDI torta alapvetően TÚRÓRUDIBÓL készül.akármit csinálsz a túróval sose lesz TÚRÓRUDI ízű.A legjobb ha piros pöttyösből készíted és az lesz az igazi eredeti TÚRÓRUDI torta

  6. utolsó kommentelő,köszönjük, most már okosabbak lettünk,sokkal. én ennek ellenére Doki változatát fogom a hétvégén elkészíteni. régóta szemezek a tortáddal, most jött el az ideje. imádom a blogodat! rajongód r.

  7. Kedves Doki! Elkészült a nagy mű. 🙂 Természetesen két dolgot is elrontottam, mert nem hallgattam rád, de az íze finom volt. Csoki és túróbomba, pont ami az egyik kedvence a férjemnek. Az egyik hiba akkor történt, mikor a browniet nem vettem ki sütés után a formából, mert megijedtem, hogy nem tudom visszatenni. Életemben először sütöttem ilyen kapcsos tortaformában. Igen, ennyire kezdő vagyok… A másik hiba pedig a csokibevonat rákenése volt a tetejére, ahelyett hogy kiskanállal csorgattam volna rá. Tényleg abszolút vághatatlan lett. Így aztán a tálalása valóban nem fotótéma. De sebaj! A célszemély örült és ez a lényeg. 🙂

  8. Szia!Imádom ezt a recepted (persze a többit is,már jó párat elkészítettem),egyszerűen annyira…TÖKÉLETES!:D de komolyan. imádok sütni-főzni…ezt meg főleg. kétszer készítettem el idáig,a legutóbbi (tegnapi) étcsokival készült ahogy a receptben van,az elsőre meg tejcsokit tettem,úgy is isteni volt! szóval…köszönöm a receptet! csak így tovább ;)képek a sütikről(bár nem olyan szép,mint a tied,de az íze a lényeg!:D):a tejcsokis:https://i134.photobucket.com/albums/q83/Mely90_03/IMG_0953.jpg?t=1330184527étcsokis:https://i134.photobucket.com/albums/q83/Mely90_03/IMG_1060.jpg?t=1330184529

  9. Dóri, hát ha nagyon kezdő vagy, akkor tök ügyes is egyben, hogy ilyen jól sikerült elsőre! majd legközelebb szebb lesz, azért örülök, hogy ízre jó volt!Melinda, köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy!! gyönyörűek lettek a Tieid is! további jó sütögetést!

  10. Kedves Doki!Én a hamarosan 1 éves kislányom szüliapjára szeretném elkészíteni. Szerinted a zselatint kihagyhatom, mert nem tudom, hogy úgy megeheti-e belőle a túrót. Vagy hogy oldjam meg helyette?Köszi a választ!

  11. sziasztok, két megjegyzés:1. túró, cukor, citrom, felvert tejszínhab – nem kell bele zselé, minek? a túró masszív, annyi a trükk, hogy kevés hab kell bele, nem fog lecsúszni.. aki habimádó, annak 2 javaslat: kevesebb tejjel, mint a tasakon írják, porból készítse, vagy a sütit egészen leheletnyit kenje be lekvárral2. csoki repedezés ellen: meleg vízbe kell dugni a kést szeletelés előtt, kb fél percre, a meleg penge olvasztja a csokit, nem fog törniamúgy ügyes, gatu :-)üdv.: excukrász

  12. üdv, bocsi, nem értem, miért ne állna meg? :-)sosem tettünk, tettem a túróba zselatint, az egy masszív anyag alapból..ha esetleg a meleg a gond, akkor a fenti tippek, de nem tudom, mások hogyan csinálják otthon, én sima tortakarikában hűtöm eleve, nem csúszik semerre levétel után semfélrevezetni nem akarok senkit, kb 20 éve cukrászkodtam, régen munkát váltottam, de sosem láttam egy munkahelyemen sem, hogy zselatint tettek volna bele..lehet, manapság szokás, de én tuti nem enném meg úgy..torta tetejére, gyümikre oké, de túróba?? merénylet..nem akarok senkit megbántani, de elképzeltem a kis összeállt zselédarabkákat a masszában..nem való bele, szerintempersze, akit nem zavar, hajrá, ez csak egy vélemény:-)üdv: excukrász

  13. gondolom, akkor ezt nem csináltad még meg így ebben a formában. mert nincsenek benne zselédarabkák, arról biztosíthatlak:) és merényletnek sem nevezném…ki fogom próbálni újra, de mikor anélkül csináltam kezdetben, akkor nem volt szeletelhető tartása a tortának, ezért vezettem be a zseléfixet.

  14. Szerintem ne próbáld ki. Tegnap készítettem el a tortát, és isteni finom, nem folyik szét, egyben marad, de akkor is, lehetne keményebb kicsit. Szóval legközelebb 2 csomag zselét fogok hozzátenni. Itt nincs Dr. Oetker, (külföldön élek) de eddig még nem volt gondom a típussal, amit használok. 🙂 Persze az is elképzelhető, h a túró volt a gond, nálunk levesesebb kicsit.Mindegy, a lényeg, h nagyon finom! A csokit csinálom mindenképp máshogy legközelebb. Forró kés ide vagy oda, ez így nem jó. Szerintem egy kis tej vagy tejszín nem ront rajta, de nem lesz ilyen vághatatlan. Esetleg úgy kell díszíteni, h hagyunk csokimentes helyet a szeletek széleinél. Majd próbálkozom. :)A cukrásznak üzenem: Én, mint haladó háziasszony, még soha nem találkoztam zselével sűrített krémben zselédarabkákkal. Amennyiben te így gondolsz rá, akkor nagyon boldog vagyok. Nem tudtam, h már a cukrászoknál is jobb vagyok.

  15. igen, most én is újra megcsináltam a leírtak szerint és nem voltak zselédarabok viszont nem is folyt szét. biztos, hogy függ a túrótól is, mert most egy kifejezetten nem folyós túrót kaptam és sokkal jobb volt a tartása.. na igen, a csokizás az problémás, azóta már rájöttem – de úgy látom, itt nem frissítettem a leírást – szóval hogy csak úgy csepegtetni, cikázva meglocsolni érdemes – mármint a coskival, és akkor jobban szeletelhető. de az íze nagyon jó továbbra is:)

  16. üdv ismétszeretném nyomatékosítani, a süti tetszik, semmilyen formában nem akartam kritizálni a készítőt, csak próbáltam ötletet adni, illetve a merénylet szó után lusta voltam szmájlit tenni, de képzeletben ott volt:-)nos, ha bárkit érdekel, kifejtem picit: ki nem állhatom a zselatinos krémeket, ha tudom, hogy a krémben van, meg sem eszem..kizárólag gyümi torta tetején viselem el.. két oka van: sajnos nemegyszer találkoztam cukrászsütik közepén kis kocsányos darabokkal, elképesztően illúzió romboló, másrészt a zselatin -bocsi, ez undi lesz- marhacsontvelőből készül.. én ilyet sütemény közelébe nem engedek..rengeteg alternatív megoldás létezik helyette, de természetesen senkit nem kritizálok, ha nem zavarja, használja nyugodtan, ki mit szeret, mi vált be, vagy mi esik kézre:-)kedves névtelen, vettem a lapot, de hidd el, olyan horror élményeim voltak, nem kívánnád senkinek.. kiemeltem, 20év alatt nyilván változtak az anyagok, nem akartam okoskodni..de rákérdeztem aktív, cukiban dolgozó ismerősömnél, ő sem használ ilyesmit túróhoz, viszont arra jutottunk, maga a túró a döntő, kicsit drágább, masszívabb szépen megáll neki isde, ismétlem, kinek mi vált be:-)ha jobb vagy, mint azok, akik évekig tanulnak az alapanyagokról, ezer melóhely tán szakvizsgáznak, gratula, igazi tehetség lehetsz!ha bárkit érdekel még egy kis szösszenet.. a csoki forró vízes késsel szépen vágható, de nyilván nem akkor, ha pl 5 cm vastag.. nekem a forró vízzel való higítás remekül bevált makacs csokik esetében: olvasztáskor picit adunk csak hozzá, folyamatosan keverve szép egynemű lesz.. ezt a trükköt egy belga versenycukrásztól lestem el anno..:-)nos, remélem nem voltam sok, a süti változatlanul bejön, és ha félreérthető voltam, elnézést..csak, gondoltam, tippek megosztása nem gond.. további jó sütögetést, ééés: éljen a túrórudi!!excukis

  17. Hahó! A narancsos sajttorta után most ez következett, isteni, köszönöm a receptet. 🙂 Hatan ettük, de elfogyott egy nap alatt, még az öcsém is evett belőle, pedig nem szereti a süteményeket (de jó neki!) és azt mondta, hogy TÉNYLEG olyan, mint a túrórudi. Viszont csak lapzselatint kaptam és mind a hat lapot beletettem, ami szerintem egy kicsit sok, mert lehetne egy-két fokkal lágyabb a krém, úgyhogy legközelebb szerintem 4 lappal fogok próbálkozni! Ja és mivel már eperszezon van, tettem rá epret:) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=584454268240804&set=a.208107079208860.52695.100000287077234&type=1&theaterDóri

  18. Megcsináltam, dupla adag brownie és szimpla túróréteggel – nagyon jó lett, tényleg olyan, mint a túró rudi! :-)Köszi a szuper recepteket, nem vagyok egy gyakorlott konyhatündér (egyelőre :)), de még nekem is sikerül megcsinálnom. 🙂

  19. Nincs időm az összes bejegyzést végigolvasni, így két kérdés:
    – zselatinfixet leírtak szerint elkészíteni, majd belekeverni?
    – tejszínt felverni vagy csak belekeverni?
    – 23cm-es tortaforma esetén mi újság a mennyiségekkel? 🙂
    Nagyon köszi előre is,
    Kata

  20. jujuj, ez a komment spamként jött és csak most látom. ne haragudj. ha még ér a válasz:

    1, zselatinfix-szel nincs mit tenni, simán bele kell keverni
    2, tejszínt nem kell felverni, csak belekeverni
    3, 23-as tortaforma – hát az kb 1,5 x-es adag. a 26-os tortaforma az a 18-as duplája, úgyhogy ez kb a 1,5-szeres lehet.