Nem mintha szorult volna bárminemű javításra a már korábban bemutatott torta, de álmomban ért a gondolat, hogy ezt még így meg kellene próbálni, és hát ez legalább egy olyan álom volt, amit meg tudok valósítani, akkor meg why not. Tavaly például, amikor állandóan teniszmeccseket néztem, akkor rendszeresen azt álmodtam, hogy engem Andy Murray (az utóbbi évek top 5 férfi teniszezőinek egyike..) tanít teniszezni, de én akkora májer voltam álmomban, hogy a szerválásnál én mutattam meg neki, hogy hogy kell azt jól csinálni – pedig amúgy életemben nem teniszeztem még sajnos. Hát ez valószínűleg nem fog egyhamar bekövetkezni, ezért kell megragadni az egyszerű dolgokat.
A lényeg az, hogy a korábbi verzióban csokis darált kekszes alapja van a tortának, de az nem mindig áll jól össze, és nem feltétlenül szeletelhető szépen, ezért az alapot lecseréltem egy egyszerű browniera. És milyen jól tettem. Nagyon frankó lett. Próbáljátok ki így (is)!. Szerényen, ezt már tökéletesnek minősítem és nincs szükség további álmokra:)
Brownie meets túró rudi torta – mi lehet ennél jobb?
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
A brownie-hoz:
65 g étcsoki (nálam minimum 60%-os)
65 g vaj
85 g cukor
1 tojás
35 g liszt
A többi részhez:
25 dkg túró
1 dl tejszín
2,5 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
2 gr zselatin
25 dkg túró
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Ha kihűlt a brownie, visszatesszük a formába és elkészítjük a túrós rétegeket.
(AZ EGYSZERŰBB és GYORSABB VERZIÓT lentebb találod)
Az első réteghez a tejszínt a zselatinnal együtt felmelegítjük, kicsi lángon, kevergetve, éppen csak addig, amíg a zselatin feloldódik (de ne forraljuk hosszasan, mert akkor bukjuk a zselírozást). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromhéjat, cukrot és végül a túrót és jól elkeverjük. Ha nem elég édes, nem elég citromos, akkor még korrigáljuk, ha ízre jó, akkor ráöntjük a brownie alapra és hűtőbe tesszük.
Kb. két óra elteltével megolvasztunk 7 dkg étcsokit egy picike olajjal, ha szépen megolvadt, akkor gyorsan kivesszük a hűtőből a tortát, ráöntjük a csokit – szinte azonnal meg is dermed – de azért még visszatesszük a hűtőbe. Elkezdjük készíteni a második réteget, ugyanúgy, ahogy az elsőt csináltuk. (Tejszín+zselatin felmelegítés+cukor+citrom+túró) Ha kész, ráöntjük a már meglévő rétegekre és nyomjuk vissza a hűtőbe.
Újabb 2-3 óra elteltével megolvasztunk kb. 10 dkg étcsokit, és ha megolvadt, akkor ezt ráöntjük a torta tetejére, megvárjuk, míg megdermed – ha kell, visszatesszük még a hűtőbe kicsit – de egyébként készen vagyunk, tálalhatjuk a tortát.
Egyszerűbb, gyorsabb verzió a túrós részhez:
50 dkg túró
2 dl tejszín
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag dr oetker zselatinfix
Ezt mind összekeverjük, a felét a brownie-ra terítjük, meglocsoljuk olvasztott étcsokival, hűtőbe tesszük 5-10 percre, aztán rákenjük a maradék túrót, annak a tetejét is meglocsoljuk olvasztott étcsokival és hűtőben dermesztjük kb 1 órát.
Tipp a csokibevonatra:
A fenti képen látható összefüggő csokiréteg a tetején szépnek szép, de nehezen vágható, ezért az utóbbi időben inkább úgy szoktam csinálni, hogy nem kenem szét a csokit, hanem kiskanállal csorgatom az étcsokit rá és össze-vissza cikázok felette, így lesz is rajta sok csoki, de vágható is marad.
Nem kétlem, hogy ütős lett!
Milyen jól néz ki! Gratulálok az ötletedhez!!! :))))
Lájkolom 😀
Nem semmi módosítás, nagyon finom lehet!
Ez a brownie-s alap nekem valahogy jobban tetszik:)
Ez a módosítás szerintem tuti jobbá tette azt ami már egyébként is isteni. Ezt is ki kell próbálnom 🙂
na, akkor hajrá! nem fogjátok megbánni!!:)
hát… Judit… ezt… meg kell csinálnom! 🙂
hát… Reni… ne habozz!:)
Na ezzel tényleg kikészítettél. Már az „alapnál” is odáig voltam, de eeez!!!
Köszi Csibe, örülök, hogy tetszik!
Szia! A hétvégén szeretném ezt a tortát elkésziteni a barátom születésnapjára. Egy kérdésem lenne a zselatinnal kapcsolatban. Nekem lapzselatinom van, abból mennyit használnál az egyes rétegekhez? Nem találtam semmiféle útmutatást erre vonatkozóan, h 1 lap hány gr-nak felel meg…KösziEszti
szia Eszti! nem vagyok nagy barátságban a zselatinnal, igazából eddig kizárólag a túró rudi tortánál működött, úgyhogy nem adnék tanácsot ezügyben…mert nem tudom biztosra mondani, hogy hogy működne lapzselatinnal. itt van egy másik verzió, ha esetleg porzselatint nem találsz, de zselatinfixet igen: https://nempiskota.blogspot.com/2011/01/turo-rudi-torta-dr-peppertol.html
Köszönöm a választ! Azóta elkészült és nagyon nagyon finom lett! Hát a szeletelése nem túl fotóbarát, nekem repedezik a csokiréteg (lehetséges, h ezért találhatók a blogokon csakis egyben lévő torta fotók??) de sebaj, az íz kárpótol! Köszi a receptért.Eszti
Nagyon jól néz ki, jó a recept, biztosan nagyon finom! Kipróbálom!Szuper fotóid vannak!!! Gratulálok a bloghoz!
eszti – egyrészt örülök, hogy sikerült, másrészt – mondasz valamit:) ügyesen kell szeletelni, az biztos…:) eszter- köszönöm szépen!!
Nagyon kezdő bloggerként ez az első kommentem! 🙂 Először is köszi a receptet, a torta a hűtőben csücsül, a készítés közbeni kóstolgatás alatt jónak találtatott! 🙂 A szeletelés módjáról és a végleges ízéről majd később tudok nyilatkozni… 🙂
Én most hétvégén csináltam meg, mert iszonyúan tetszett a recept. Szuper lett, csak ajánlani tudom, és brownie-val tényleg jobb, mint az eredeti, mert mi eleve brownie rajongók vagyunk. A tetején a csoki még nem sikerült jól, mert alig lehetett vágni, de ízre tökéletes!
doo-doo, Gabesz, köszi szépen, örülök, hogy ízlett. a csokibevonatra tényleg ajánlom a csorgatós, össze-vissza csíkozást. a csokiíz meglesz, viszont könnyebben szeletelhető.
Szia!nagyon jól néz ki a torta:)és finom is lehet. Egy 26 cm formában mennyivel emeljem az alapanyagok mennyiségét?Köszi, Zita
Szia Zita, hát figyelj, 26-os formához kb a duplája kell. de lehet, hogy egy picit több.
szerintem a TÚRÓRUDI torta alapvetően TÚRÓRUDIBÓL készül.akármit csinálsz a túróval sose lesz TÚRÓRUDI ízű.A legjobb ha piros pöttyösből készíted és az lesz az igazi eredeti TÚRÓRUDI torta
utolsó kommentelő,köszönjük, most már okosabbak lettünk,sokkal. én ennek ellenére Doki változatát fogom a hétvégén elkészíteni. régóta szemezek a tortáddal, most jött el az ideje. imádom a blogodat! rajongód r.
Kedves Doki, a brownie alapba kell sütőpor? Köszönettel, Dóri
🙂 névtelen túrórudi imádó – hát azt is lehet, hogy túrórudiból építünk tortát, én azért maradok ennél:) a túró rudit meg megeszem magában. r – köszi nagyon, csak ügyesen! Dóri – nem, nem kell bele sütőpor.
Kedves Doki! Köszönöm. Még annyi, hogy habtejszínnel is működik a dolog? Holnap fogom elkészíteni és nagyon izgulok. Nem vagyok egy nagy konyhaművész… Üdvözlettel, Dóri
juj, nem tudom, még időben vagyok e, persze, habtejszínnel, hogyne. én mindig azt használom. drukkolok!
Kedves Doki! Elkészült a nagy mű. 🙂 Természetesen két dolgot is elrontottam, mert nem hallgattam rád, de az íze finom volt. Csoki és túróbomba, pont ami az egyik kedvence a férjemnek. Az egyik hiba akkor történt, mikor a browniet nem vettem ki sütés után a formából, mert megijedtem, hogy nem tudom visszatenni. Életemben először sütöttem ilyen kapcsos tortaformában. Igen, ennyire kezdő vagyok… A másik hiba pedig a csokibevonat rákenése volt a tetejére, ahelyett hogy kiskanállal csorgattam volna rá. Tényleg abszolút vághatatlan lett. Így aztán a tálalása valóban nem fotótéma. De sebaj! A célszemély örült és ez a lényeg. 🙂
Szia!Imádom ezt a recepted (persze a többit is,már jó párat elkészítettem),egyszerűen annyira…TÖKÉLETES!:D de komolyan. imádok sütni-főzni…ezt meg főleg. kétszer készítettem el idáig,a legutóbbi (tegnapi) étcsokival készült ahogy a receptben van,az elsőre meg tejcsokit tettem,úgy is isteni volt! szóval…köszönöm a receptet! csak így tovább ;)képek a sütikről(bár nem olyan szép,mint a tied,de az íze a lényeg!:D):a tejcsokis:https://i134.photobucket.com/albums/q83/Mely90_03/IMG_0953.jpg?t=1330184527étcsokis:https://i134.photobucket.com/albums/q83/Mely90_03/IMG_1060.jpg?t=1330184529
ja azt elfelejtettem hozzá tenni,hogy mind a kétszer csodálatosan roppanós lett a csokim. bezzeg ezt a bonbonoknál ritkán érem el…:DDD
Dóri, hát ha nagyon kezdő vagy, akkor tök ügyes is egyben, hogy ilyen jól sikerült elsőre! majd legközelebb szebb lesz, azért örülök, hogy ízre jó volt!Melinda, köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy!! gyönyörűek lettek a Tieid is! további jó sütögetést!
Kedves Doki!Én a hamarosan 1 éves kislányom szüliapjára szeretném elkészíteni. Szerinted a zselatint kihagyhatom, mert nem tudom, hogy úgy megeheti-e belőle a túrót. Vagy hogy oldjam meg helyette?Köszi a választ!
Tegnap csináltam meg a fiacskám 1. szülinapjára a családnak. Egyszerűen tökéletes volt 🙂
huha, egy kérdést nem láttam. hát nem hiszem, hogy zselatin nélkül megáll..én nem merném kihagyni:) márty, nagyon örülök, köszi a visszajelzést!
sziasztok, két megjegyzés:1. túró, cukor, citrom, felvert tejszínhab – nem kell bele zselé, minek? a túró masszív, annyi a trükk, hogy kevés hab kell bele, nem fog lecsúszni.. aki habimádó, annak 2 javaslat: kevesebb tejjel, mint a tasakon írják, porból készítse, vagy a sütit egészen leheletnyit kenje be lekvárral2. csoki repedezés ellen: meleg vízbe kell dugni a kést szeletelés előtt, kb fél percre, a meleg penge olvasztja a csokit, nem fog törniamúgy ügyes, gatu :-)üdv.: excukrász
szia, köszi a tippeket. gondolod, hogy megáll zselatin nélkül? kipróbálom, de tartok tőle, hogy nem.
üdv, bocsi, nem értem, miért ne állna meg? :-)sosem tettünk, tettem a túróba zselatint, az egy masszív anyag alapból..ha esetleg a meleg a gond, akkor a fenti tippek, de nem tudom, mások hogyan csinálják otthon, én sima tortakarikában hűtöm eleve, nem csúszik semerre levétel után semfélrevezetni nem akarok senkit, kb 20 éve cukrászkodtam, régen munkát váltottam, de sosem láttam egy munkahelyemen sem, hogy zselatint tettek volna bele..lehet, manapság szokás, de én tuti nem enném meg úgy..torta tetejére, gyümikre oké, de túróba?? merénylet..nem akarok senkit megbántani, de elképzeltem a kis összeállt zselédarabkákat a masszában..nem való bele, szerintempersze, akit nem zavar, hajrá, ez csak egy vélemény:-)üdv: excukrász
gondolom, akkor ezt nem csináltad még meg így ebben a formában. mert nincsenek benne zselédarabkák, arról biztosíthatlak:) és merényletnek sem nevezném…ki fogom próbálni újra, de mikor anélkül csináltam kezdetben, akkor nem volt szeletelhető tartása a tortának, ezért vezettem be a zseléfixet.
Szerintem ne próbáld ki. Tegnap készítettem el a tortát, és isteni finom, nem folyik szét, egyben marad, de akkor is, lehetne keményebb kicsit. Szóval legközelebb 2 csomag zselét fogok hozzátenni. Itt nincs Dr. Oetker, (külföldön élek) de eddig még nem volt gondom a típussal, amit használok. 🙂 Persze az is elképzelhető, h a túró volt a gond, nálunk levesesebb kicsit.Mindegy, a lényeg, h nagyon finom! A csokit csinálom mindenképp máshogy legközelebb. Forró kés ide vagy oda, ez így nem jó. Szerintem egy kis tej vagy tejszín nem ront rajta, de nem lesz ilyen vághatatlan. Esetleg úgy kell díszíteni, h hagyunk csokimentes helyet a szeletek széleinél. Majd próbálkozom. :)A cukrásznak üzenem: Én, mint haladó háziasszony, még soha nem találkoztam zselével sűrített krémben zselédarabkákkal. Amennyiben te így gondolsz rá, akkor nagyon boldog vagyok. Nem tudtam, h már a cukrászoknál is jobb vagyok.
igen, most én is újra megcsináltam a leírtak szerint és nem voltak zselédarabok viszont nem is folyt szét. biztos, hogy függ a túrótól is, mert most egy kifejezetten nem folyós túrót kaptam és sokkal jobb volt a tartása.. na igen, a csokizás az problémás, azóta már rájöttem – de úgy látom, itt nem frissítettem a leírást – szóval hogy csak úgy csepegtetni, cikázva meglocsolni érdemes – mármint a coskival, és akkor jobban szeletelhető. de az íze nagyon jó továbbra is:)
üdv ismétszeretném nyomatékosítani, a süti tetszik, semmilyen formában nem akartam kritizálni a készítőt, csak próbáltam ötletet adni, illetve a merénylet szó után lusta voltam szmájlit tenni, de képzeletben ott volt:-)nos, ha bárkit érdekel, kifejtem picit: ki nem állhatom a zselatinos krémeket, ha tudom, hogy a krémben van, meg sem eszem..kizárólag gyümi torta tetején viselem el.. két oka van: sajnos nemegyszer találkoztam cukrászsütik közepén kis kocsányos darabokkal, elképesztően illúzió romboló, másrészt a zselatin -bocsi, ez undi lesz- marhacsontvelőből készül.. én ilyet sütemény közelébe nem engedek..rengeteg alternatív megoldás létezik helyette, de természetesen senkit nem kritizálok, ha nem zavarja, használja nyugodtan, ki mit szeret, mi vált be, vagy mi esik kézre:-)kedves névtelen, vettem a lapot, de hidd el, olyan horror élményeim voltak, nem kívánnád senkinek.. kiemeltem, 20év alatt nyilván változtak az anyagok, nem akartam okoskodni..de rákérdeztem aktív, cukiban dolgozó ismerősömnél, ő sem használ ilyesmit túróhoz, viszont arra jutottunk, maga a túró a döntő, kicsit drágább, masszívabb szépen megáll neki isde, ismétlem, kinek mi vált be:-)ha jobb vagy, mint azok, akik évekig tanulnak az alapanyagokról, ezer melóhely tán szakvizsgáznak, gratula, igazi tehetség lehetsz!ha bárkit érdekel még egy kis szösszenet.. a csoki forró vízes késsel szépen vágható, de nyilván nem akkor, ha pl 5 cm vastag.. nekem a forró vízzel való higítás remekül bevált makacs csokik esetében: olvasztáskor picit adunk csak hozzá, folyamatosan keverve szép egynemű lesz.. ezt a trükköt egy belga versenycukrásztól lestem el anno..:-)nos, remélem nem voltam sok, a süti változatlanul bejön, és ha félreérthető voltam, elnézést..csak, gondoltam, tippek megosztása nem gond.. további jó sütögetést, ééés: éljen a túrórudi!!excukis
🙂 nincs itt semmi gond. köszi a jó tippeket, máskor se kímélj, mindig jól jön az ilyesmi. mondom, én azóta ki is próbáltam, de nem állt meg annyira. nyugodtan gyere máskor is! és éljen a túrórudi!
Épp várom a barátomat ezzel a tortával 🙂 Remélem jól sikerült 🙂 Köszi a receptet 🙂
remélem, jól sikerült!!!
a tejszínt akkor nem kell felverni?Csak hozzákeverni a túróhoz?
nem kell felverni!
Én hasonlóan csinálom, csak a túrós réteghez keverek kb. uannyi keményre felvert Hulalát. Egyszer próbáld ki, mintha felhőt ennél, olyan könnyű lesz! 🙂
Hahó! A narancsos sajttorta után most ez következett, isteni, köszönöm a receptet. 🙂 Hatan ettük, de elfogyott egy nap alatt, még az öcsém is evett belőle, pedig nem szereti a süteményeket (de jó neki!) és azt mondta, hogy TÉNYLEG olyan, mint a túrórudi. Viszont csak lapzselatint kaptam és mind a hat lapot beletettem, ami szerintem egy kicsit sok, mert lehetne egy-két fokkal lágyabb a krém, úgyhogy legközelebb szerintem 4 lappal fogok próbálkozni! Ja és mivel már eperszezon van, tettem rá epret:) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=584454268240804&set=a.208107079208860.52695.100000287077234&type=1&theaterDóri
Dóri, szuper lehetett eperrel, nagyon örülök a sikernek!!! köszi, hogy írtál!
Nagyon jól hangzik, kipróbálom 🙂 Milyen márkájú túróval érdemes próbálkozni? És úgy általában, krémesebb vagy darabosabb túró jobb hozzá? Köszi a választ 🙂
Sziasztok. En is elkeszitettem, viszont a tesztaba tejcsoki helyett fehercsokit tettem. Nagyon finom igy is. Koszonom az otletet. Itt egy foto rola https://m.facebook.com/photo.php?fbid=737827099576408&id=100000473747257&set=a.248711131821343.80166.100000473747257&refid=48
szia, sajnos a képet nem tudom megnyitni, de örülök, hogy jó lett!! köszi, hogy írtál
Megcsináltam, dupla adag brownie és szimpla túróréteggel – nagyon jó lett, tényleg olyan, mint a túró rudi! :-)Köszi a szuper recepteket, nem vagyok egy gyakorlott konyhatündér (egyelőre :)), de még nekem is sikerül megcsinálnom. 🙂
Nincs időm az összes bejegyzést végigolvasni, így két kérdés:
– zselatinfixet leírtak szerint elkészíteni, majd belekeverni?
– tejszínt felverni vagy csak belekeverni?
– 23cm-es tortaforma esetén mi újság a mennyiségekkel? 🙂
Nagyon köszi előre is,
Kata
jujuj, ez a komment spamként jött és csak most látom. ne haragudj. ha még ér a válasz:
1, zselatinfix-szel nincs mit tenni, simán bele kell keverni
2, tejszínt nem kell felverni, csak belekeverni
3, 23-as tortaforma – hát az kb 1,5 x-es adag. a 26-os tortaforma az a 18-as duplája, úgyhogy ez kb a 1,5-szeres lehet.
Üdv. Nagyon tetszenek a műalkotásaid! 🙂 Csak azt szeretném megkérdezni , hogy ebbe a tortácskába milyen túrót tettél?
Szerinted a zsírszegény változat is beválhat?