Mandulás körtetorta

0

Azt hittem, hogy nem vagyok annyira oda a körtés sütikért, jobban szeretem a markánsabb ízű gyümölcsökkel készült sütiket, de be kell, hogy ismerjem, hogy ez jó. Nagyon jó. Mondjuk anyag az van benne: linzertészta, baracklekvár, körte, mandula. Pont frankó, mert roppan a mandula, puha a körte, szóval na, ez egy jó süti. Bereznay Tamás Mai magyar konyha című könyvéből van a recept:

Hozzávalók:
24-26 cm átmérőjű sütőformához:

A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1-2 ek tejföl
fél citrom reszelt héja
0,5 dkg vaníliás cukor
csipet só
0,25 dkg sütőpor

A töltelékhez:
1 kg körte
1kk fahéj
1 kk szegfűszeg
1 ek cukor
fél citrom leve
0,5 dkg vaníliás cukor
5 dkg szeletelt vagy durvára tört mandula
2 ek baracklekvár

A friss körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk és fahéjas, szegfűszeges, cukros, citromos vízben félpuhára főzzük, majd a levéből kiszedve félretesszük.
A tésztához a lisztet a porcukorral összekeverjük, hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját és összegyúrjuk. Ha kell, hozzáadunk 1-2 ek tejfölt, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Ha összegyúrtuk, hűtőbe tesszük 1 órára.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 24-26 cm átmérőjű kerek tortaformát. Ha letelt az egy óra, a linzertészta felét kinyújtjuk és a tortaforma aljába egyengetjük és 10 percig sütjük. Ekkor kivesszük, vékonyan megkenjük a baracklekvárral, megszórjuk mandulával, elosztjuk rajta a körtecikkeket, meghintjük vaníliás cukorral és a maradék linzertésztát burgonyareszelőn ráreszeljük a tetejére. 40-50 percre visszatesszük a 180-fokos sütőbe. Az a jó, ha a teteje aranybarnára sül.

(A fenti mennyiség feléből készült a képen látható 18 cm átmérőjű süti)

Előző cikkSerpenyős csirke édes-savanyú paradicsommal
Következő cikkLepényke (Torta al testo)

1 hozzászólás

  1. hmm, hát már sütés előtt szétesett, vagy sütés után? ha már sütés előtt, akkor valami nedves alapanyagot (pl tejfölt) adj még hozzá, hogy tényleg szépen összeálljon. Ha sütés után, akkor lehet, hogy egy picit rövidebb ideig sütném, hogy nehogy kiszáradjon, mert azt tudom elképzelni, hogy amiatt esik még szét… de örülök azért, hogy ízlett:)