Citromos-bazsalikomos sütemény

0

Régi terv már ez, de jól elfelejtettem. Csak akkor ugrott be megint, mikor Manna kirakta a blogjára. Elég jó darab, én legközelebb nem udvariaskodok, minimum megduplázom a bazsalikom mennyiségét, szerintem azt még simán elbírja. Azt mondja Manna a végén, hogy feltétlenül várjuk ki, amíg kihűl, mert csak úgy lehet szeletelni.. Szerintetek mi kivártuk?:) És igen, minden erőmmel azon vagyok, hogy alulmúljam önmagam és sorozatosan gyenge képekkel borzoljam a kedélyeket, de ezúttal mentségemre szóljon, hogy teljesen idegen körülmények között kellett hoznom az elvárt alacsony szintet. (cini, cini, cinizmus:):) 

Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg liszt
3 dkg cukor
csipet só
7 dkg hideg vaj

egy tojássárgája a tészta megkenéséhez (én ezt elhagytam)

A tetejére:

20 dkg cukor
2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
6 dkg liszt
csipet só
3 tojás
1 dl citromlé
5-6 levél bazsalikom.

1. A „tetejére” szekció tagjai közül kimérjük az 1 dl citromlevet, felforraljuk és levesszük a tűzről, beledobunk 5-6 db bazsalikomlevelet és állni hagyjuk minimum 20 percig.
2. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
3. A tésztához a hozzávalókat elmorzsoljuk (cukor, liszt, vaj, só), összegyúrjuk gyors mozdulatokkal, és egy 20×20-as sütőformába nyomkodjuk, betoljuk a sütőbe és aranybarnára sütjük. (nálam ez kb 15-20 perc volt). Ha kész, gyorsan ráöntjük a tojássárgáját, ezt jól magába szívja és akkor a teteje nem fogja átáztatni nagyon a tésztát.
4. A bazsalikomos citromlevet leszűrjük. Amíg sül a tészta, gyorsan összeállítjuk a tetejét: A cukrot a tojásokkal és a citromlével habosra keverjük, hozzáadjuk a sót, a citromhéjat és a lisztet, elkeverjük, és amikor megsült az alap és már ráöntöttük a tojássárgáját, akkor ezt is ráborítjuk és kb 20 percig sütjük még.

Én is elmondom, hogy csak hidegen szeletelhető, de nem tudom számít e valamit:)

Előző cikkCitromkrémes bonbon
Következő cikkEmberke bonbon (citromos-gyömbéres)

1 hozzászólás

  1. „egy tojássárgája a tészta megkenéséhez (én ezt elhagytam)” vs. „Ha kész, gyorsan ráöntjük a tojássárgáját, ezt jól magába szívja és akkor a teteje nem fogja átáztatni nagyon a tésztát.”Most akkor elhagytad vagy nem hagytad el? 🙂 Még mielőtt elrontanám, pedig már nagyon ráizgultam, hogy ma ezt fogok vacsorázni.