Ha nem sütnék rendszeresen, hajlamos lennék elragadtatni magam és azt mondani, hogy ez a legjobb torta ever, de mivel könnyen lehet, hogy ezt jövő héten, vagy akár holnap már egy másik tortára fogom mondani, maradjunk annyiban, hogy ez a torta tényleg übergigaszuper. Már ha szereted a pöttyös túró-rudit, de ki nem szereti? Az ötlet eredetileg Flat-caté, egyszer már elkészült úgy, ahogy azt ő veretesen megírta. Az is szép lett, de én már akkor láttam magam előtt a továbbfejlesztett verziót, és gyerekek, ez iszonyú jó lett. Így szól: (Kicsit több ideig tart, de nagyon ütős.)
18 cm-es formához:
Alap:
13 dkg darált háztartási keksz
6 dkg étcsoki
3 dkg vaj
Első réteg:
25 dkg túró
1 dl tejszín
2,5 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
fél tk zselatin (2 gr)
Második réteg ugyanez:
25 dkg túró
1 dl tejszín
2,5 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
fél tk zselatin (2 gr)
Kb 20 dkg étcsoki
Az alaphoz megolvasztjuk kicsi lángon a vajat és a csokit, majd hozzákeverjük a darált kekszet és az így kapott masszát a sütőformába egyengetjük, nyomkodjuk. (ha szilikonos a forma, akkor csak simán bele, ha nem szilikonos, akkor sütőpapírral kibéleljük előtte). Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a túrós rész:
Az első réteghez a tejszínt a zselatinnal együtt felmelegítjük, kicsi lángon, kevergetve, éppen csak addig, amíg a zselatin feloldódik (de ne forraljuk hosszasan, mert akkor bukjuk a zselírozást). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromhéjat, cukrot és végül a túrót és jól elkeverjük. Ha nem elég édes, nem elég citromos, akkor még korrigáljuk, ha ízre jó, akkor ráöntjük a kekszes alapra és hűtőbe tesszük.
Kb. két óra elteltével megolvasztunk 5-8 dkg étcsokit egy picike olajjal, ha szépen megolvadt, akkor gyorsan kivesszük a hűtőből a tortát, ráöntjük a csokit – szinte azonnal meg is dermed – de azért még visszatesszük a hűtőbe. Elkezdjük készíteni a második réteget, ugyanúgy, ahogy az elsőt csináltuk. (Tejszín+zselatin felmelegítés+cukor+citrom+túró) Ha kész, ráöntjük a már meglévő rétegekre és nyomjuk vissza a hűtőbe.
Újabb 2-3 óra elteltével megolvasztunk kb. 10 dkg étcsokit, és ha megolvadt, akkor ezt ráöntjük a torta tetejére, megvárjuk, míg megdermed – ha kell, visszatesszük még a hűtőbe kicsit – de egyébként készen vagyunk, tálalhatjuk a tortát.
Hihetetlenül jó. Pont jó a balansz a csoki-túró-keksz vonalon. Próbáljátok ki!!
Ez fantasztikusan néz ki! A túrórudi a kedvencem, ez a torta pedig biztos vagyok benne, hogy a legjobb!!!
Húú, összefutott a nyál a számban 🙂 Kár, hogy idekint nincsen túró, így esélyem sincs a kipróbálásra 🙁
Ez mennyország
Nem vitatkozom veletek:):)Köszi!
Issssteni!!! Asszem, lehet, hogy én pont a fotón szereplőbős kaptam ;)MM
Ennyire még soha nem bosszantott az, hogy csak 25 deka túró van itthon >:így „tükön”ülök, hogy mikor csinálhatom meg…valami istenicsodaszépségesgyönyörűség!!!
Meli – te még az eredeti verzióból, ez még jobb annál!!Csibe – hát ez nagyon helyes egy komment:):) köszi
Már flat-catnél is nagyon tetszett, de ezt elképzelem, ahogy ropog a csoki…, uhh!:-)
jajjjjj de guszta!!!!!
Ezt viszem, kedvenc a túró rudi! És nem is nagy macera:)Mellesleg meg nagyon szép!
Már Flatcatnél „ráharaptam”. Ezzel a plusz csokiréteggel még ütősebb-én biztos kipróbálom, mert állati jól néz ki!! Köszi!
Annyi mindenre írtam, hogy „megcsinálom”, aztán az alkotói válaságom miatt nem lett belőle semmi, hogy most nem írom… Majd szólok, ha elfogyott – akkor már biztos lesz ;)MM
Hello! Jól érzitek, ez a két plusz csokiréteg nagyon durván megdobja. Remek. És jaja, nem nagy macera.Meli- alkotói válságév lassan:):)
Szerintem idén ez lesz alányom szülinapi tortája, ő ugyanis „tua”-függő (ez nála a túró rudi) lenne, ha hagynám…
Varázslatos!:-))
Zsuzsi! Remélem, ő is szeretni fogja!!Andi – köszönöm!
Doki elkészült nálam is,az alap némileg Mohásítva, expressz tempóban.Nagggggyon finom lett, jó, hogy vártam a receptedre! Én is olvasgattam eddig már párat, de egyiknél sem jött a roham, hogy akkor most azonnal…Ez viszont tökéletes lett, köszönöm!
Moha – nagyon örülök!! gyönyörű lett!
Most próbálom:) Este szülinapra megyünk, oda viszem. Már csak a tetejére kell a csokit önteni . Eddig minden rendben, biztos vagyok benne, hogy pillanatok alatt eltüntetik !
remélem, jól sikerült gondaanyu!!
Egy hét múlva lesz a fiam szülinapja, neki készül majd el 🙂 A múlt héten kipróbáltuk, a fele méretűt 3-an (apa, anya, 2éves kislegény) majdnem teljesen felfaltuk együltő helyünkben. Köszi a receptet.
wallia, nincs mit, örülök, hogy működött! boldog születésnapot a kisfiadnak!
Kedves Ferilka!A tejet, hagyd néhány napig megaludni (hőmérséklet függő. Forrald fel majd szűrd át egy gézen(ha nincs konyharuhán) és máris kész a túró!:)Szeretettel:Tahmi
Nekem nem áll össze a keksz alap. Mit csinálok rosszul? Szétporlik az egész.
Én is ebben a cipőben járok…de ég nem vettem ki a hűtőből, reménykedek abban hogy összeáll!:)
jaj, észre sem vettem ezt a fenti kommentet. saci, remélem, összeáll. függ a keksztől is, a vajtól is, ha nem áll össze, érdemes hozzáadni még egy kis vajat, vagy akár egy kis vizet. drukkolok!!!
Mindenképpen több vajat tegyetek hozzá, nem számoltam de legalább 3szorosát!!!:)
Netty, a 3x-os rengetegnek tűnik. Mióta megvan a brownie-s „tökéletes” verzió, azóta én ezt a verziót nem készítettem, mert az még jobb, de tesztelni fogom újra, hogy nálam működik e. Azért remélem, ízre végül jó lett!
20 cm-s formában is menni fog? Vagy akkor módosítani kell az arányokon? És akkor most mennyi is legyen a vaj mennyisége benne? Annyira guszta, hogy hétvégére bevállalom:)))üdv, Timi
persze, lehet 20-as formában, maximum egy picit alacsonyabb lesz. a vajmennyiséget én tartom, remélem, működni fog.
Imádjuk ezt a tortát, de minden alkalommal szétesik a kekszalja. Nekem ez sokkal könnyebb is, mint a brownie alapú. Tudnál esetleg olyan összetételt adni az aljához, ami egyben marad? Nagyon megköszönném! 🙂
Megsütöttem a lànyom első születésnapjára csinaltam meg a hétvégén. Imadták, nagy sikere volt. De a kekszes dolgot én is osztom. Szétporhad 🙁 szerintem is egy pici ( talán még egyszer annyi) vaj nem árt bele még. De ezt leszámítva….tuti még sütikéntis megcsinálom. Nem tortaformara.
az az igazság, hogy ez a vajtól is függ. nekem – amikor még ezt csináltam gyakrabban – mindig megfogta ennyi vaj, de hallottam már mástól, hogy nem elég és csak a vaj lehet a bibis, mert minden más azonos volt. de ha jót akartok, akkor a brownie-sat csináljátok meg – az tényleg TÖKÉLETES:D
Kocka Ramat használtam ha jól emlékszem. Olyan vaj izűt. Tudom hogy az margarin ( asszem). Az is számit?
Melyik az a brownis? Az jó ennek az alapjára?