Ez a recept eredetileg a VVV-játékok egyik fordulójában készült, V tolmácsolásában, aki végül meg is nyerte az egészet. Én meg újra elkészítettem nyáron. Nincs mit mondanom, jó volt. Nem is csoda, hogy nyert!
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
só,bors
A sajtmártáshoz:
4 dl tej
10-10 dkg edami és márványsajt
4 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 db tojássárgája
2 evőkanál száraz fehérbor
őrölt fehérbors
1. A csirkemellet megmossuk, sózzuk, borsozzuk, apró darabokra vágjuk és kevés olajon pár perc alatt megsütjük.
2. A sajtmártáshoz a tejet felforraljuk, beletesszük a sajtkockákat és megvárjuk, mígy elolvadnak.
2. Egy nagy serpenyőben a közepesnél kisebb lángon a vajat megolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a liszttel és elkeverjük.
3. Visszatesszük a tűzre, ráöntjük a sajtos tejet, és közepesnél kicsit nagyobb lángon kevergetjük, míg besűrűsödik (pár perc).
4. A tejszínt és a tojássárgáját jól elkeverjük egy kézi habverővel.
5. Ha a serpenyőben lévő massza besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tojásos tejszínt, a fehérbort, fűszerezzük és néhány perc alatt összeforraljuk.
Ma ez volt ebédre 🙂 Valamit elcseszhettem az elején, mert a sajt nem igazán akart homogénné válni, darabos maradt, úgyhogy a végén átszűrtem. Ami a szűrőn kívül maradt szerencsére nagyon finom volt 🙂 Z. azt mondta megtart!
na hálistennek. hát, lehet hogy sajttól is függ, az a lényeg, hogy megoldottad. még szerencse, hogy zolinak ízlett:) különben kaptam volna:D:D:D