Tökmagos pogácsa

0

Három éve keresem kb a tökéletes tökmagos pogácsa receptjét. Egyszer ettem egy istenit, ha jól emlékszem Horváth cukrászdából jött, és azóta szeretném reprodukálni. Na mondjuk nem mozgattam meg minden követ a cél érdekében, közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondom, hogy úgy gondoltam, ha nagyon akarom és csendben várom, akkor egyszer csak az ölembe pottyan a megoldás. Hát persze, hogy nem pottyant, ezért kénytelen vagyok kísérletezni. Ez egy próbálkozás. Nem rossz, arról szó sincs, de még nem AZ.

Hozzávalók kb 40 db-hoz:
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 kk cukor
10 dlg vaj, olvasztva
45 dkg liszt (30-15 arányban eredetileg graham-finomliszt arányt ír a recept)
2 kk só
1-1 ek tökmag (és egyebek, ha vegyeset szeretnénk, napraforgómag, lenmag, szezámmag)

A tetejére
1 tojás

1. A tejet meglangyosítjuk, a cukorral elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
2. A lisztet, az olvadt vajat, a sót és a felfuttatott élesztőt egy nagy tálban összegyúrjuk, amikor már kezd összeállni, hozzágyúrjuk a magvakat. Ha kész, letakarva duplájára kelesztjük.
3. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
4. Lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat. A tetejüket felvert tojással megkenjük, a tepsin még 15 percig kelesztjük és végül 15 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Tapasztalat: Az íze jó, legközelebb nagyobb átmérőjű pogácsákat fogok szaggatni, hogy több „belseje” legyen.

Forrás: Gabula-Halmos-Körpedi-Patyi – Nagy Süteménykönyv

Hááát a zenéket meg elfelejtettem!!
Robbie Williams a The Killers Human című számával:

Előző cikkCsokik – rendszerező áttekintés
Következő cikkCsirkemellfalatok sajtmártással

1 hozzászólás