Foszlós fonott kalács

0
Fahéj és Feta szinte minden szavát át tudnám másolni ide, ugyanabban a helyzetben vagyok mint ő, ugyanúgy a reggeli kínálatot akartam bővíteni, mert már uncsi a kenyér-felvágott téma, szóval szívemből szólt. Mondjuk most, hogy így újraolvasom, már nem is olyan egyértelmű a hasonlóság: „N. egy pár napja rákapott az itthoni reggelizésre. Ez azért nagy csoda, mert mint a legtöbb görög ő sem híve a reggelinek. Egy kávé és indulhat a nap.” Még ha adottságnak vesszük is, hogy esetemben N=L, azt azért nehezen tudnám itt elhitetni bárkivel, hogy L is görög:) Na és nem iszunk kávét sem, meg egyébként minden nap itthon reggelizik, mert nem is megy el sehova.. Szóval viszonylag kevés az egyezés, de lényeg, hogy a kalács nálunk is bevált. A cukormennyiséget tovább növeltem az eredeti Limara-mennyiséghez képest és így egészen remek lett. A youtube-ot meg imádom, hihetetlen, mit meg lehet rajta találni! Maya néni fonós videója alant megtalálható.

Hozzávalók:
125 ml tejszín
1 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
5 ek cukor
2,5 dkg olvasztott vaj
32,5 dkg liszt
5 g szárírott élesztő
1 tojássárgája a kenéshez
1. Az összes hozzávalót az 1 tojássárga kivételével összegyúrjuk és hólyagosra dagasztjuk.
2. Lisztezett tálba tesszük, folpackkal lezárjuk és duplájára kelesztjük.
3. Ha megkelt, átgyúrjuk kicsit és 6 egyforma rudat formázunk belőle, majd Maya néni segítségével összefonjuk a szálakat. Még hagyjuk kelni egy fél órát, aztán előmelegítjük a sütőt 180 fokra, lekenjük a kalácsot a tojássárgájával és kb 25 perc alatt készre sütjük.
És aztán addig sütjük, míg már mindenki, akit ismerünk evett belőle és így begyűjtöttünk annyi, de annyi elismerést, amivel már kihúzzuk a következő „olyanmintabolti sőt, sokkal jobb” ételig.
Andrew Bird: Oh No
Előző cikkA legjobb brownie
Következő cikkKarfiolkrémleves sajtdarabokkal

1 hozzászólás