Sajtos minilepény

0
Ez a recept egy osztrák magazinból származik, appenzeller-torta néven szerepelt ott, 2008 decemberében, ami abban a stratégiailag kulcsfontosságú pillanatban szúrt szemet nekem, amikor még éppen tudtam értesíteni a karácsonyi szünetre hazautazó svejcban élő nagy és okos bátyámékat, akik így gyakorlatilag raklapnyi gruyere és appenzeller társaságában tették meg az utat hazáig. Pedig az appenzeller pont nem jó illatú, így az áldozatot mélységesen respektálom, bro, ezt nektek is ki kell próbálnotok!

Hozzávalók:

Tészta:
300g liszt
100 g vaj
1 kk só
100 ml hideg víz

Krém:

250 g appenzeller
1 fej vöröshagyma
1 ek vaj
2 tojás
150 g tejszín
só, bors
esetleg fél kk ánizs és koriander

1. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük. Közben kivajazunk sütésre alkalmas kisebb formákat, pl tartlet, vagy szuflé, bármelyik megteszi.
2. A hagymát apróra vágjuk, a vajon üvegesre pirítjuk.
3. A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, hozzákeverjük a hagymát, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk.
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát a kivajazott formákba egyengetjük és vakon sütjük kb 15 percig, aztán eltávolítjuk a sütőpapírt és a babot, rákanalazzuk a krémet és további 20 percig sütjük. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot, ártani nem árt neki, sőt!!

Egészen komoly függőséget okoz, csak harapod, harapod és huss, már el is tűnt. És jön a következő, aztán a következő.. Nagyon finom!!

Előző cikkKókuszos lime-os süti
Következő cikk50 legjobb gasztroblog

1 hozzászólás

  1. Mérmér?Pont az ilyen helyre kis sajtos cuccokat szeretem, és ez meg igen jól néz ki.És nagyon egészségtelen ezen felbuzdulva ebéd után feltúrni a hűtőt újabb táplálék után kutatva.Remélem, hamar megnyugszol, kíváncsi vagyok:)

  2. Írtó rendes a bátyád, Pepper!:))Erről most az jut az eszembe, hogy jómúltkor repülőn hoztam egy csomó, „finom” illatú sajtot. (Azt engedik.) Amikor landolásnál kinyitották a felső rekeszt, kiáramlott a jóóó kis sajtszag:-)) Nem kis gáz volt, mondhatom, de túléltem:)))Ez a 25 deka nem kis mennység, van még??

  3. Cserke – Brad Pitt nem akarja, hogy védelmembe vegyem, tegnap is megpróbáltam és megint nem jelent meg. Hagyom a csudába, max megírom emailben:)Kata – Én már láttam itthon is – na nem olcsó, de lehet kapni hipermarketekben, sajtüzletben, szóval elérhető talán. Helyettesíteni? Én mindenképpen valamilyen érettebb, intenzívebb ízű sajtot használnék. Mamma – jaaaj, az csodálatos lehetett a repülőn:):)Nem nem, elfogyott sajnos:)