Ez a recept egy osztrák magazinból származik, appenzeller-torta néven szerepelt ott, 2008 decemberében, ami abban a stratégiailag kulcsfontosságú pillanatban szúrt szemet nekem, amikor még éppen tudtam értesíteni a karácsonyi szünetre hazautazó svejcban élő nagy és okos bátyámékat, akik így gyakorlatilag raklapnyi gruyere és appenzeller társaságában tették meg az utat hazáig. Pedig az appenzeller pont nem jó illatú, így az áldozatot mélységesen respektálom, bro, ezt nektek is ki kell próbálnotok!
Hozzávalók:
Tészta:
300g liszt
100 g vaj
1 kk só
100 ml hideg víz
300g liszt
100 g vaj
1 kk só
100 ml hideg víz
Krém:
250 g appenzeller
1 fej vöröshagyma
1 ek vaj
2 tojás
150 g tejszín
só, bors
esetleg fél kk ánizs és koriander
1 fej vöröshagyma
1 ek vaj
2 tojás
150 g tejszín
só, bors
esetleg fél kk ánizs és koriander
1. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük. Közben kivajazunk sütésre alkalmas kisebb formákat, pl tartlet, vagy szuflé, bármelyik megteszi.
2. A hagymát apróra vágjuk, a vajon üvegesre pirítjuk.
3. A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, hozzákeverjük a hagymát, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk.
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát a kivajazott formákba egyengetjük és vakon sütjük kb 15 percig, aztán eltávolítjuk a sütőpapírt és a babot, rákanalazzuk a krémet és további 20 percig sütjük. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot, ártani nem árt neki, sőt!!
Pepper, egy kínzónő vagy.
MIért is?Btw, 10 perce próbáltam akadémiai értekezést írni Nálad Brad Pittről, meg az ő szépfiúságáról, de benyelte a rendszer, így rém dühös lettem, és nem írtam újra… majd talán ha megnyugszom, újrakezdem:):)
Mérmér?Pont az ilyen helyre kis sajtos cuccokat szeretem, és ez meg igen jól néz ki.És nagyon egészségtelen ezen felbuzdulva ebéd után feltúrni a hűtőt újabb táplálék után kutatva.Remélem, hamar megnyugszol, kíváncsi vagyok:)
🙂 vagy úúúgy.. hát ez örömteli:)majd talán ma újra nekifutok a kommentelésnek:)
Az volna. Ha nem ti ettétek volna meg egy szemig:)És nagyon messziről futsz.Futhatsz itt is, nem kell nálam:)
Kicsit zavarban vagyok, de nem tudom, hogy Mo-on kapható-e ez a sajt, vagy csak külföldön láttam? és hogy van-e esetleg helyettesítője (nem rémlik, hogy felénk előfordul az üzletekben…)
Írtó rendes a bátyád, Pepper!:))Erről most az jut az eszembe, hogy jómúltkor repülőn hoztam egy csomó, „finom” illatú sajtot. (Azt engedik.) Amikor landolásnál kinyitották a felső rekeszt, kiáramlott a jóóó kis sajtszag:-)) Nem kis gáz volt, mondhatom, de túléltem:)))Ez a 25 deka nem kis mennység, van még??
Cserke – Brad Pitt nem akarja, hogy védelmembe vegyem, tegnap is megpróbáltam és megint nem jelent meg. Hagyom a csudába, max megírom emailben:)Kata – Én már láttam itthon is – na nem olcsó, de lehet kapni hipermarketekben, sajtüzletben, szóval elérhető talán. Helyettesíteni? Én mindenképpen valamilyen érettebb, intenzívebb ízű sajtot használnék. Mamma – jaaaj, az csodálatos lehetett a repülőn:):)Nem nem, elfogyott sajnos:)
Petite Jelly,Most raktam be a számba vagy 15 dekát.A kedvencem az Appenzeller – már otthon is az volt.Ilyet csinálj lécci legközelebb ha találkozunk.PufiBig Jelly
BJ – Deal!!!p,j