VVV – Vendégem Vagy Vacsorára 2/3 – A láthatatlan kéz nyomában

0
A receptek tehát (V leírása szerint)


Fokhagymaleves

Hozzávalók 4 főre:
• 1 közepes fej fokhagyma ( (továbbiakban: fh) 🙂 (lehet nagy is) 🙂
• 5 dkg vaj
• 1 evőkanál liszt
• 1 l szűrt húsleves (1 l víz + húsleveskocka)
• 1 csapott mokkáskanál őrölt fehérbors
• 2 dl főzőtejszín
• fél csokor petrezselyem

Ahogy készül:
1. Megcsináljuk a húslevest
2. Összetörjük a fh-t fh-présen
3. Vajat olvasztunk, amiben megfuttatjuk a fh-t. Amikor már liheg, levesszük (fél percig bírja! 🙂
4. Liszttel meghintjük, újabb fél percig futtatjuk
5. Hideg, de legalább langyos húslevessel felöntjük
6. Felforraljuk, folyamatos keveréssel
7. Ha forr-> bors
8. Végén a tejszín, de nem a forró leveshez. (praktikusan: a tálkában lévő tejszínhez merünk fokozatosan levest, és azt öntjük vissza)
9. Petrezselyem
10. + pirított kenyér, sajt

Pékségben előrendelt erre alkalmas buciban tálaljuk.



Csirkemellfalatok sajtmártással és rozmaringban forgatott burgonyával

(A csirkemellet megmossuk, sózzuk, borsozzuk, apró darabokra vágjuk és kevés olajon pár perc alatt megsütjük.
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és forrásban lévő sós vízbe dobáljuk, és kb 10 perc alatt megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, majd rozmaringban forgatjuk meg és kevés olajon pár perc alatt serpenyőben átsütjük. )

Sajtmártás
Hozzávalók 4 főre:
• 4 dl tej
• 10-10 dkg edami és márványsajt
• 4 dkg vaj
• 2 csapott evőkanál liszt
• 2 gerezd fh

• 1 dl főzőtejszín
• 1 db tojássárgája
• 2 evőkanál száraz fehérbor
• őrölt fehérbors
• vegeta

Ahogy készül:
1/a Forralt tejben a 2 féle sajtot felolvasztjuk
1/b Vajat olvasztunk, amiben az összepréselt fh-t megfuttatjuk kicsit (1 perc kb.), aztán a lisztet hozzáadjuk (nem tűz felett!)
2. A lisztes cuccra ráöntjük a tejessajtot, ami 3-4 perc alatt besűrűsödik, aztán lehúzzuk a tűzről
3. Tejszín+tojássárga kombó jön, amit össze kell keverni a fentiekkel
4. A végén hozzáadjuk, ami eddig még nem szerepelt!

Rumos-karamellás banán

Hozzávalók 4 főre:
• 15 dkg kristálycukor
• 6 dkg vaj
• 2 dl főzőtejszín
• 0,5 dl rum
• 4 banán
• tejszínhab a tálaláshoz (nálam lemaradt 🙂
Ahogy készül:
1. A cukrot a vajjal világosra karamellizáljuk, majd apránként hozzáöntjük a tejszínt
2. 1-2 percig főzzük, amíg sima lesz, aztán félrehúzzuk és kevergetve hozzáadjuk a rumot
3. Üvegkehelybe tördeljük a banánt
4. Ráöntjük a szirupot
5. Éjszakára, de min. 6 órára hűtőbe rakjuk
6. Tálaláskor tejszínhab

Forrás: Príma Konyha 2006 december és „príma konyha xy (anyukám diktálta telón)”

Hát ezt kaptuk. Komoly, ugye? Ha már majdnem mindannyian Adam Smith munkásságán szocializálódtunk, akkor azért el kell mondanunk az igazság harcosaként, hogy nagy riszpekt a láthatatlan kéznek is, akinek nem tudtuk megköszönni, de tudjuk, hogy besegített – nem kisebbítve persze V elévülhetetlen érdemeit. V unokatestvére, klassz kukta voltál!
Hogy mit ittunk? Az elején zsindelyes páleszt, aztán borokat, bacardicolát, előkerült állítólag egy pezsgő is – bár én erre határozottan nem emlékszem, – majd a végén egy Absolute Flying-gal koronáztuk meg a vacsorát, ami nem más mint vodka, rajta egy citromszelet, rajta cukor, rajta pár csepp rum, meggyújtva… Becsületünkre váljon, mi csajok is lezúztuk… Közben hülyéskedtünk sokat, volt egy vakrandi L és I között:):), beszélgettünk a barátságok és szerelmek értékmérőjeként szolgáló híres-hírhedt pukiindexről, blogokról és síelésről, meg egy csomó mindenről. És pontosan azelőtt 2 perccel, hogy negyed ötkor eljöttünk volna, szóval pont akkor dübörgött át a szomszéd olyan elemi erővel, hogy szinte hátrahőköltünk az ijedtségtől, dehát van ilyen…

És akkor szóljon mellé V kedvenc U2 száma! New Year’s Day


Folytatás: december 20-án!

Előző cikkVVV – Vendégem Vagy Vacsorára 2/2 – Beszámoló
Következő cikkAngyalka GBT

1 hozzászólás