Kexek

0
Két keksz, amit bloggerkollegáknak köszönhetek.

Egyszer, van itt ez a töltött keksz, ami elfekvőben lévő Albert kekszek feldolgozásához kiválóan alkalmasnak bizonyult. A receptet fel is írom ide, hogy meglegyen, nem rögzíteném írásban azonban azokat a szavakat, amelyek a készítés alatt elhagyták a számat, miután a jó alaposan, csokis krémmel megkent kekszeket egymásra helyeztem, majd azok egy stratégiailag kulcsfontosságú pillanatban (ti. pontosan abban, amikor már azt gondoltam elég, többet nem teszek egymásra, mert még véletlenül eldől, szóval pont abban) leborult, oly mértékben összedzsuvázva a pultot, a nadrágom, a földet és mindent, amihez hozzáért, hogy nagyjából 5 percig szitkozódtam fennhangon, hogy miért voltam már megint olyan hülye, hogy nem egy pillanattal hamarabb hagytam abba, minthogy ez bekövetkezett volna. Mindenesetre a keksz finom és bár történnek ilyen, és ehhez hasonló esetek, nem vagyok kétbalkezes (csak az sokkal ritkább, hogy írásban megveregetem a vállam, hogy már megint mennyire ügyes voltam:):)

Töltött keksz

Hozzávalók:
két csomag Albert keksz
5 evőkanál liszt
15 dkg cukor
1 dl kávé
rum ízlés szerint
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2,5 dl tej
20 dkg vaj

1. A hozzávalókat összekeverjük, felfőzzük és még melegen belekeverjük a vajat, kicsit hűlni hagyjuk.
2. Fogunk egy kekszet, lapjával lefektetjük egy darab alufóliára. Rákenünk egy adag krémet, aztán ráfektetünk egy következő kekszet, megint krém, megint keksz és így tovább, majd a végén beborítjuk az egészet alufóliával. Én négyesével tekertem őket össze, mivel a hatodiknál következett a borulás, nem kockáztattam tovább és jelentősen csökkentettem az oszlop magasságát)
3. Ha mindet összeragasztgattuk, akkor a hengereket berakjuk egy pár órára a hűtőbe, majd éles késsel keresztbe vágjuk őket, és kész is.

Megjegyzés: Még jobb az íze, ha a ragasztási folyamat során egy kis baracklekvárt is kenünk közéjük (vagy technocolt – de az már egy másik lehetőség és életmód:):)

A másik kekszhez nincs is kép, mert nem lett olyan szép, mint vártam, ellenben cserébe nagyon-nagyon finom. Ízbolygó és Gabojsza hívta fel rá a figyelmemet, és bár L mérsékelten volt boldog a kéksajt szagától, utóbb ő is jóízűen rágcsálta a finom kekszeket.

Kéksajtos keksz

Hozzávalók:
10 dkg liszt
8 dkg vaj
fél tk őrölt pirospaprika
1 ek kukorica- vagy búzadara
10 dkg kéksajt (vagy bármilyen lágy, aromás sajt)

1. Az alapanyagokat összegyúrjuk, majd amikor homogén a massza, rudat formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb 1 órára.
2. Ha letelt az idő, kb l cm vastag szeleteket vágunk belőle és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 fokon 14 percig sütjük őket, éppen csak egy kicsit aranyszínűre.

Előző cikkFahéjas műzliszelet
Következő cikkC’est bon. Bonbon

1 hozzászólás

  1. Kedves Puffin!A küzdés lényegesen egyszerűbb,ha a 4.keksz után élére állítod az oszlopodat és ezekután az egyik oldalán megkent kekszet csak hozzáilleszted függőlegesen mindig az előzőhöz. Így nincs borulás és jó 50-60 cm hosszú sor hozható létre,amiből rengeteg szelet jön ki! Üdv.: Adrienn