Pénteken pókerpartinak induló összejövetel volt nálunk, három jóbarátunk járt nálunk vendégségben, amire néhány apró falatkát készítettem. Ez önmagában nem is érdekes, bár hihetetlen, mennyire lehet imádni a koktélparadicsom-fetasajt-olajbogyó hármast, de ami miatt bejegyzést szentelek ennek az összejövetelnek, az a pici szendvicsek alapjául szolgáló baguette.
Ezúttal Fűszeres Eszter baguette receptjét próbáltam ki, ami valóban igen jófajta, a korábban kipróbált baguette-hez képest levegősebb és ropogósabb héjú, de szerintem kevésbé tartós talán. (Mikor büszkén mondtam a srácoknak, hogy a baguette-et is én sütöttem, egyikük teljesen rácsodálkozva megkérdezte, hogy „dehát hogyhogy? van Neked baguetteformád?:)” Nincsen, csak egy sütőm:)
Hozzávalók:
50 dkg BL 55-ös liszt
33 dkg 18-20 fokos víz
10 g kockaélesztő
1 kk só
1. Elkészítjük a kovászt: 14 dkg lisztet összekeverünk 14 dkg vízzel és belemorszolunk 5 gramm élesztőt. Összekeverjük és lefedve kelesztjük egy órát, ha letelt, átkeverjük, majd újabb órán át pihentetjük.
2. Ha kész, hozzáadjuk a maradék 36 dkg lisztet, 19 dkg vizet, 5 g élesztőt és egy kiskanál sót, dagasztókaros gépben összekeverjük, 1-es fokozaton 3 percig, majd 2-es fokozaton 7 percig.
3. 45 percig kelesztjük, majd formázzuk, bevágjuk pengével és 220 fokon, kicsit gőzős sütőben sütjük 25 percig. (Én ezt úgy oldottam meg, hogy a sütőbe alulra elhelyeztem egy vízzel teli kicsi jénaiedényt.) A 25 perc elteltével résnyire kinyitjuk a sütőt, hogy a gőz kimenjen, majd további 15 perc alatt készre sütjük a baguette-et.
2. Ha kész, hozzáadjuk a maradék 36 dkg lisztet, 19 dkg vizet, 5 g élesztőt és egy kiskanál sót, dagasztókaros gépben összekeverjük, 1-es fokozaton 3 percig, majd 2-es fokozaton 7 percig.
3. 45 percig kelesztjük, majd formázzuk, bevágjuk pengével és 220 fokon, kicsit gőzős sütőben sütjük 25 percig. (Én ezt úgy oldottam meg, hogy a sütőbe alulra elhelyeztem egy vízzel teli kicsi jénaiedényt.) A 25 perc elteltével résnyire kinyitjuk a sütőt, hogy a gőz kimenjen, majd további 15 perc alatt készre sütjük a baguette-et.
Nagyon örülök, hogy jól sikerült. Természetesen kell bele só, csak kifelejtettem, de most javítom.Egyébként nagyon szívesen vennék valahol, ha nem is bagette formát, de olyan cik-cakkos valamit, amibe a bagetteket fektetik a nagyobb sütödék, de még csak hasonlót sem láttam sehol.
igen, klassz lett, köszi a receptet! Én sem láttam még sehol baguette-formát, de pillanatnyilag nem is hiszem, hogy találnék még helyet a tárolására:) még szerencse, hogy nélküle is kivitelezhető a házi baguette-sütés.
Nahát, a kész kenyérkéről nem csináltál fotót?:-))) Szívesen megnéztem volna!Aki ismer engem, az tudja, hogy vagy 10 éve elszántan keresek baguette-sütő formát, gyakorlatilag minden francia nyelvterületet végighajtottam miatta, fórumokat is megmozgattam, de semmi! Eszter! Netes áruházban láttam, de az olyan nyitott, 3részes, mint három nyitott eresz egymásba forrasztva, én pedig egy darab fedeleset szeretnék. Láttam, létezik, de még nem jött velem szembe:-(((Fr.o-ban senki sem olyan idióta, hogy maga süsse, hanem megveszik a napi 5-szöri sütés egyikét. Ez van. De nem adom fel.
hello Mamma, jó újra látni! Hát, ami azt illeti, igen nagy késésben voltam az előkészületekkel, így már csak kész formában, pestósan volt alkalmunk lefotózni… majd legközelebb! Kitartás a sütőforma-vadászathoz!
Kedves Doctorpepper. Tudnál segíteni? Az én blogmban az olyan kommenteknél akiknek nincs google accountja, nem lehet beírni az internetcímet. Mamma írta nekem, hogy nálad is ez volt, de megoldottad. Hogy lehet beállítani? nálam minden engedélyezve van, de mégse működik. Köszi, Kata
Kedves Cukroskata!Kedves Tőled a bizalom irányomban, de nem hiszem, hogy tudok segíteni. Amit írsz, azt értem, mert megnéztem a blogodon, és valóban nem lehet beírni a linket, de segíteni sajnos nem tudok. Az én problémám nem ez volt, hanem az, hogy nem volt engedélyezve, hogy nem-google felhasználók kommenteljenek… de ez csak az én bénaságom volt és könnyen meg is oldódott. Ami viszont Nálad van, az úgy tűnik, hogy valami új hiba, mert most úgy látom, hogy pl. Rossamela és DV blogspotos blogján is hasonló probléma van, pedig szerintem ott korábban jól működött. Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, majd még nézelődök és szólok, ha találok valami megoldást.
Légy erős, Doki, most már Nálad sem lehet:-(Mamma
hűha, még nem tudom, hogy fogom ezt a tragédiát feldolgozni:):) csodálkoztam is, hogy senkinél sem működött, de nálam még igen:) azért bízom benne, hogy csak átmeneti jelenség, nem gondolom, hogy a google így akar keménykedni és inkább visszafele lép, mint előre…
Köszi szépen 🙂 Csodálkoztam, hogy másnak máshogy működik, kiolvastam a súgó nagy részét, és nem jutottam semmire. Amúgy remek ez a kenyérke, meg fogom sütni.
Te, az hagyján! De hogy mi, outofblogspot-osok hogy éljük ezt túl:-))Még mindig url-less:-) Mamma