Hozzávalók:
15 dkg rizs
6,5 dl tej
1 dl tejszín
1 citrom
csipetnyi só
3 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
3-4 db közepes méretű alma
eperszirup (elhagyható)
15 dkg rizs
6,5 dl tej
1 dl tejszín
1 citrom
csipetnyi só
3 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
3-4 db közepes méretű alma
eperszirup (elhagyható)
1. A megmosott citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A tejet és a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a rizst, a citromhéjat és egy csipetnyi sót. Kis lángon, fedő alatt, gyakran kevergetve kb. 30-40 percig főzzük, a végefelé belekeverjük a 3 dkg cukrot és a 2 csomag vaníliáscukrot. Ha kész, fedő alatt melegen tartjuk.
2. Az almákat megmossuk, megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk és apró kockákra vágjuk őket. Meghintjük pár csepp citromlével.
3. Kb. 8-10 ek. vizet felteszünk főni 1 ek. cukorral, beleszórjuk az almakockákat és 3 percig pároljuk. Ha kész, hozzákeverjük a rizshez és kész.
Mi még epersziruppal turbóztuk, nagyon jó volt.
(A recept egy régebbi Nők Lapja konyhából származik, kisebb módosításokkal.)
További tejberizses édességek másoknál:
Ez őrült jól hangzik 🙂
De vicces! Én tegnap pont ugyanígy almás tejberizst készítettem, csak nem eperszósszal, hanem az almakockákat fahéjjal, mézzel, nádcukorral, szegfűszeggel pároltam össze.
Rita, jól is esett:) Neked pedig bolgod születésnapot, ha már eddig elmulasztottam.Juc, a Te párosításod is remek ötlet, fahéjban én is gondolkodtam, de végül a szottyosodó alma győzött…:)
Klassz a blogod!
Pirikenagyi, Köszönöm szépen, nagyon kedves Tőled!