Hónapokkal a nagy kenyérláz után végre én is kipróbáltam a híres dagasztás nélküli kenyeret. Három napon belül már másodszor. Annyira klassz, hogy nem is tudom szavakba önteni. Puha a belseje, ropogós a héja, alig van vele tennivaló, szóval szuper. Én t3v leírásából indultam ki, de kicsit másodjára már módosítgattam az eljáráson.
Hozzávalók:
egy 2,4 dl űrtartalmú csésze
3 csésze finomliszt (a harmada lehet teljes kiőrlésű liszt)
1 1/4 tk só
1/8 kocka friss vagy 1/4 tk porélesztő
szűk 1,5 csésze víz (nyáron hideg, télen langyos) Szerintem 1,25 csésze víz is elég
1. Egy 3-3,5 literes tálban kézzel összekutyuljuk a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet. Nem kell dagasztani, csak éppen hogy elegyíteni.
2. Lefedjük a tálat és szobahőmérsékleten 12-18 órán át hagyjuk állni. (Sűrű, ragadós, kovászhoz hasonló massza lesz belőle, amikor elővesszük.)
3. Erősen lisztezett felületre borítjuk és a tetejére is szórunk lisztet, hogy ne ragadjon a kezünkhöz (a nagyobb szemcseméret miatt jobb a rétesliszt) és a négy szélét egymásra hajtjuk. (Érdemes megnézni a videót).
4. Ha sikerül, a massza tetejét belisztezzük, és egy szintén alaposan lisztezett konyharuhára borítjuk (így a hajtott fele kerül alulra), a tetejét ismét belisztezzük és betakarva hagyjuk két órán át pihenni.
5. A sütőt a legmagasabb hőfokra állítjuk és felhevítünk benne egy kisebb fajta öntöttvas lábast vagy jénai edényt. A konyharuháról belefordítjuk a tésztát, úgy, hogy a hajtott rész kerüljön felülre és a kenyeret 30 percig lefedve, aztán 30 percig fedetlenül sütjük, végig maximális hőfokon.
2. Lefedjük a tálat és szobahőmérsékleten 12-18 órán át hagyjuk állni. (Sűrű, ragadós, kovászhoz hasonló massza lesz belőle, amikor elővesszük.)
3. Erősen lisztezett felületre borítjuk és a tetejére is szórunk lisztet, hogy ne ragadjon a kezünkhöz (a nagyobb szemcseméret miatt jobb a rétesliszt) és a négy szélét egymásra hajtjuk. (Érdemes megnézni a videót).
4. Ha sikerül, a massza tetejét belisztezzük, és egy szintén alaposan lisztezett konyharuhára borítjuk (így a hajtott fele kerül alulra), a tetejét ismét belisztezzük és betakarva hagyjuk két órán át pihenni.
5. A sütőt a legmagasabb hőfokra állítjuk és felhevítünk benne egy kisebb fajta öntöttvas lábast vagy jénai edényt. A konyharuháról belefordítjuk a tésztát, úgy, hogy a hajtott rész kerüljön felülre és a kenyeret 30 percig lefedve, aztán 30 percig fedetlenül sütjük, végig maximális hőfokon.
Könnyedén kijön az edényből, de meg kell várni, míg teljesen kihűl, csak utána érdemes enni.
Nagyon tanulságos volt a kisfilm :)Én is megcsináltam már egy párszor a DNK-t, de most megint erőt merítettem belőle, azt hiszem ma este be is keverem a masszát, hogy holnap reggelre legyen friss kenyérkénk 🙂 Köszike érte!
Christine: Örülök, hogy Neked is bevált!! Az érdem nem az enyém, de köszönöm!
Hol találom a DNK kenyér videóját ?